Gevaar van gassen tijdens mixen

De deelnemers aan het praktijknetwerk ‘Laat de gassen je niet verrassen’ hebben de afgelopen twee jaar metingen gedaan om de concentraties van gassen in de mestkelders in stallen met emissiearme vloeren te bepalen. Omdat de waarden bij het mixen van de mest erg hoog waren, besloot DLV tot een praktijkproef door de brandweer in de vrijekeuzestal van Anton Stokman in Koudum, om te bepalen welke concentraties boven de vloer vrijkomen.
Rotte eieren
Het doel van de proef was het meten van de uitstoot van het gevaarlijke gas waterstofsulfide (H2S). Bij een minimale concentratie ruik je een lucht van rotte eieren. Bij een concentratie van 1,6 eenheden kan een mens er maximaal acht uur aan worden blootgesteld, voordat het lichamelijke gevolgen heeft. Een waarde hoger dan 10 betekent een evacuatiewaarde. Niemand mag zonder beschermende kleding en gasmasker de ruimte betreden.
Verlamming reukzenuw
Bij een hogere H2S-waarde raakt de reukzenuw verlamd en ruik je dus niets meer, terwijl je je wel in een hoge concentratie van dit gas bevindt, aldus DLV. Des te gevaarlijker omdat nog hogere waarden de dood tot gevolg kunnen hebben. Uitgebreide informatie over de gevaren van zwavelwaterstof (H2S) vindt u hier. Een overzicht van ‘wat een veehouder moet weten over zwavelwaterstof, ammoniak en methaan’ vindt u hier.
Op bepaalde plekken in de stal sloegen de meters door. Lees het volledige verhaal in het Melkvee Magazine van zaterdag 25 januari.
Tekst: Monique Nieuwenhuis, Anne Hiemstra
Beeld: Lex Salverda