Actiegroep presenteert opnieuw alternatief voor RFC-plan
De groep Groningse melkveehouders – die zich bij de presentatie van het eerste toekomstplan van FrieslandCampina dit jaar verenigde onder de naam ‘Het Vrije Coöperatieve Woord’ (HVCW) – wil verder dat stoppers de gelegenheid krijgen hun volume over te dragen als referentievolume aan een andere FrieslandCampina-melkveehouder. „Die melk is geen groeimelk”, aldus de beweging.
Melk koppelen aan fosfaatrechten
De verenigde melkveehouders denken ook al een manier gevonden te hebben, waarop de stoppersmelk aan een andere melkveehouder overgedragen kan worden. Dat kan volgens hen door de melk van stoppende FrieslandCampina-leden te koppelen aan de fosfaatrechten van deze stoppende boer. Die fosfaatrechten heeft de groeiende boer immers ook nodig.
18 cent boete
De drie jaar drie cent, aangevuld met de prestatietoeslag, moet volgens HVCW voldoende zijn voor een ‘boete’ van 18 cent over de melk boven het referentievolume: „We rekenen een gemiddelde prestatietoeslag van drie cent per jaar. Dat is ook negen cent over drie jaar.”
Geen jaarlijkse groeiruimte
HVCW is tegen een jaarlijkse, marktconforme groei. „Er gaat op dit moment al meer dan genoeg melk in de bulkproducten. Dat kan op deze manier verminderd worden.” Verder wil de groep boeren een collectieve inhouding tegengaan. „In het plan van FrieslandCampina is na vijf jaar het collectief verantwoordelijk voor eventueel verliesgevende melk boven de verwachte marktgroei. Dat kan niet, volgens ons. De groeier is verantwoordelijk en niet het collectief.”
Op 29 augustus wordt over de nieuwe plannen gestemd. Boeren die hun steun willen uitspreken voor het plan van HVCW of meer informatie willen over het alternatieve plan, kunnen Jan Hamminga benaderen via het volgende e-mailadres: jrhamminga@gmail.com.
Lees hier het volledige bericht van HVCW.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Het Vrije Coöperatieve Woord