Ruim 500 bezoekers tijdens de Landelijke Demodag Duurzame Landbouw 2024
Volop inspiratie op vrijdag 6 september
Op 6 september openden 23 demobedrijven van de Groene Vonk en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer hun deuren voor ondernemers die bezig zijn met toekomstbestendig ondernemen. Het programma was heel divers: van een huifkarrit langs de vlinderrijke percelen van een vaste plantenkweker tot een rondleiding door de varkensstal in beschermende kleding.
Ruim 500 bezoekers hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om een kijkje te nemen bij de demobedrijven en de vonk te laten overslaan.
Want: duurzaam ondernemen werkt aanstekelijk!
Rondleiding langs perceel en stal
Bij vaste plantenkwekerij Lucassen kregen de deelnemers een warm welkom met vlaai. De kweker had maar liefst 28 van zijn toeleveranciers en partners uitgenodigd om hun verhaal te doen. Bij de Proeftuin Van Pallandtpolder zat een grote groep deelnemers al vroeg op de dag gezellig op een oplegger achter een trekker, waarmee ze naar de KWS-demovelden werden gebracht. Op andere locaties was de setting kleinschaliger. Zo bood de rondleiding op melkveehouderij de IJsselvallei in Brummen met een groepje van twaalf deelnemers alle ruimte voor interactie. Bij melkveehouderij Vetketel waren ook een aantal beleidsmedewerkers aanwezig, die met interesse het gesprek aangingen met de aanwezige ondernemers. Op veel plekken werd de dag afgesloten met een hapje of drankje. Na het zien van alle groenten van tuinderij de Es, konden bezoekers daar zelfs aanschuiven voor een heerlijk diner uit eigen tuin, want zoals tuinder Bart Pijnenburg benadrukt: “wat bij ons voorop staat is samen goed en gezond eten”.
Duurzame maatregelen in de praktijk
De demobedrijven laten zien dat elke ondernemer de keuze heeft uit verschillende routes om het bedrijf toekomstbestendig te maken. Bij melkveebedrijf Sprangers ging het verhaal over de kansen en belemmeringen rondom het boeren in de natuur. De Annahoeve lichtte toe hoe zij met een kippenkar een breder verdienmodel opzoeken. Sommige innovaties zijn voor meerdere sectoren interessant. Zo werd bij akkerbouwerbedrijf Dun o.a. de inzet van drones toegelicht. Ook bij melkveehouderij Erve Mentink werd het gebruik van drones genoemd, hier om een vanggewas in de mais onder te zaaien. Arjan Jansma van het bedrijf Qlobel legt uit: “Voordeel is dat je het land niet op hoeft met een tractor. En dat is weer beter voor de bodem.”
De Groene Vonk én het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
De demobedrijven van ‘De Groene Vonk’ en ‘het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer’ hebben een overeenkomstige doelstelling: in beide projecten zoeken de ondernemers naar manieren om hun bedrijf toekomstbestendig te maken én te houden, en delen zij hun ervaring met collega’s. Zij zetten bijvoorbeeld stappen voor het verbeteren van de bodem door water beter vast te houden, slim te bemesten of het gebruik van gewasbescherming te minimaliseren. De deelnemende demobedrijven zijn divers; van melkveehouderij tot tuinderij. Eén ding hebben zij allemaal gemeen: ze hebben stappen gezet richting duurzamere bedrijfsvoering en vertellen collega’s daar graag meer over.
Ook op zoek naar de Groene Vonk?
Heb je de Landelijke Demodag gemist? Regelmatig worden activiteiten door de demobedrijven georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan een workshop ‘fermenteren’ bij de pluktuin van de Groene Griffioen of een Insidersessie over de nieuwste ontwikkelingen van Pixelfarming Robotics. Neem een kijkje in de agenda op: https://www.groeiennaarmorgen.nl/demobedrijven