Online uitzending: Praktische uiergezondheid. Waar moet ik op letten?
Informatie
Ruim één op de vier koeien krijgt jaarlijks in meer of mindere mate uierontsteking. Dit leidt tot productieverlies en kosten om het dier weer gezond te krijgen. Of een koe uierontsteking krijgt, hangt af van drie factoren: de aanwezigheid van ziektekiemen, de conditie van het slotgat en de afweer van koeien. Schoon werken en een goed afgestelde melkmachine kunnen veel leed voorkomen. Om te weten of koeien last hebben van uierontsteking, is het goed om kritisch naar het celgetal van de melktank te kijken stelt Julie Geldhof van DeLaval.
Sabine Hoogeveen van farmaceut Hipra constateert dat de uiergezondheid van melkvee de afgelopen jaren achteruit is gegaan. Koeien worden gemiddeld ouder en bovendien zijn er vorig jaar meer koeien aangehouden vanwege de hoge melkprijs en onzekerheid over de regelgeving in Nederland. Een koe met uierontsteking kost ruim 300 euro per jaar.
Tijdens deze online uitzending over uiergezondheid zullen Julie Geldhof en Sabine Hoogeveen hun kennis over mastitis met de kijkers delen.
Programma
VOF Braakman hecht veel waarde aan hygiëne in de stal en rond het melken voor een goede uiergezondheid. Na elke melkbeurt worden bijvoorbeeld de tepelbekers nabehandeld met waterstofperoxide. Toen afgelopen zomer toch meerdere gevallen van uierontsteking optraden, begonnen ze andere injectoren te gebruiken en kozen ze voor een spraymiddel met een hoger jodiumgehalte.
Henry vertelt over zijn ervaringen in de praktijk, zijn aanpak van uierontsteking en het verbeteren van de uiergezondheid. Via een live verbinding is er voor de kijker de gelegenheid om vragen te stellen aan de melkveehouder.
Vragen die aan bod zullen komen zijn onder andere: wat is uierontsteking precies? Waardoor ontstaat het? Hoe kun je het voorkomen? Welke behandeling is het beste?