Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden op 9 mei 2022.
Online uitzending: De kracht van vers gras!
9 mei te 's-Heerenberg
Online uitzending: De kracht van vers gras!
Informatie
‘Vers gras is momenteel waardevoller dan ooit tevoren’. De hoge kunstmest- en krachtvoerprijzen kunnen deels gecompenseerd worden door een optimale benutting van het verse weidegras. Tijdens deze uitzending praten deskundigen over de mogelijkheden om vers gras optimaal te benutten door het kiezen van het juiste grasmengsel, de inzet van klaver, een goede bemestingsstrategie en het op de juiste wijze combineren van weiden en stalvoeren. Melkveehouder Marcel Grondman vertelt over de voor- en nadelen van stalvoedering, welke aanpassingen hij heeft gedaan aan zijn grasmanagement en wat hem dat uiteindelijk financieel heeft opgeleverd.
Programma
1
Opening door Hermien van der Aa - redacteur bij Melkvee
20:00 tot 20:05
Wat zijn de onderwerpen en met wie gaan we in gesprek aan tafel.
2
Rondetafelgesprek onderwerp 1: Samenstelling grasland
20:05 tot 20:55
Eén van de deelnemers aan het ronde tafelgesprek is Mark Jan Vink, ruwvoerspecialist bij Barenbrug. Hij gaat tijdens de uitzending in op de invloed van het grasmengselkeuze op de opbrengst, grasopname en lengte van het groeiseizoen. Ook komt hij met tips hoe boeren in kunnen spelen op de weersomstandigheden, zodat zij bij verschillende weersomstandigheden toch in staat zijn om het gras vers te houden. De hoge kunstmestprijzen maken dat veehouders op zoek gaan naar manieren om kunstmest te besparen zonder dat de grasopbrengst daar direct onder te lijden heeft. Het gebruik van klaver zou een oplossing kunnen zijn, dit vraagt echter wel om een andere bemestingsstrategie. Tijdens het tafelgesprek legt Mark Jan Vink uit welke rol klaver kan spelen op een bedrijf en hoe boeren efficiënt met klaver kunnen werken.
3
Rondetafelgesprek onderwerp 2: Geld verdienen met vers gras
20:05 tot 20:55
Sjon de Leeuw, adviseur management en strategie, bij PPP Agro Advies, wil tijdens het rondetafelgesprek boeren bewust maken van de waarde van vers gras. De Leeuw stelt: „Vers gras is nog nooit zo waardevol geweest als dit jaar.” Hij gaat daarbij met name in op de verliezen die geleden worden door gras in te kuilen in plaats vers te voeren. Tevens geeft hij tips en uitleg over het combineren van stalvoedering met beweiding. Door aanpassingen te doen in het management kunnen veehouders geld maken van vers gras. Welke aanpassingen zijn daarvoor nodig? en wat levert het op? Op deze en andere vragen geeft Sjon de Leeuw een antwoord.
4
Rondetafelgesprek onderwerp 3: Stalvoedering en beweiding een prima combinatie
20:05 tot 20:55
Ron van Laar, eigenaar van Van Laar Techniek, ziet in het voeren van vers gras vele mogelijkheden om vorm te geven aan de eiwittransitie. Het voeren van voldoende vers gras kan het gebruik van soja en andere eiwitbronnen overbodig maken. De kwaliteit van het vers gras speelt daarbij een grote rol. Van Laar is van mening dat: Het voeren van kuilgras gedurende het grasseizoen tot een minimum beperkt kan worden mits het (grasland)management op orde is. Enkele managementmaatregelen die aan de orde zullen komen zijn: het creëren van groeitrappen in het gras, vroeg beginnen met groen gras en het uitrijden van kleinere hoeveelheden mest. Hoe boeren er met deze ingrepen voor kunnen zorgen dat zijn voldoende vers gras van goede kwaliteit tot hun beschikking hebben vertelt Ron van Laar aan tafel.
5
Bedrijfsvideo en in gesprek met melkveehouder Marcel Grondman
20:55 tot 21:05
In een markt waar krapte de boventoon voert, is het optimaal verwaarden van eigen voer de beste manier om de kostprijs beheersbaar te houden en de melkproductie op peil. Marcel Grondman uit Witharen (OV) bespaart wekelijks 1.000 euro aan krachtvoer door het voeren van vers gras. We krijgen we een inkijkje in het bedrijf van Marcel en hij vertelt wat de voor- en nadelen zijn van stalvoedering, welke aanpassingen hij heeft gedaan aan zijn grasmanagement en wat hem dat uiteindelijk financieel heeft opgeleverd. Na het tonen van de bedrijfsvideo hebben we live contact met Marcel en is er voor de kijkers gelegenheid vragen te stellen.
6
Beantwoorden van de live chat-vragen
21:05 tot 21:15
Tijdens de gehele uitzending kun je live chatten en zitten onze tafelgasten Mark Jan Vink, Ron van Laar, Sjon de Leeuw en melkveehouder Marcel Grondman klaar om alle binnengekomen vragen te beantwoorden.