Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden op 30 september 2021.
Topmaïs evenement
Erkend voor spuitlicentie categorie teelt.
30 september te Kamperveen
Maïsteelt, anders dan anders
Op het demoveld ziet u hoe het anders kan
Met de veranderde kijk op de bodem, de komst van vanggewassen en het anders omgaan met gewasbeschermingsmiddelen, kantelt de maïsteelt. Tegelijk willen we de opbrengst en kwaliteit op peil houden en liever verhogen. Topmaïs bewijst dat het anders kan met verschillende methodes: Anders grond bewerken, anders zaaien, anders bemesten, anders onkruid bestrijden. Anders dan anders en goed toepasbaar. Komt dat zien.
Om deel te kunnen nemen aan dit evenement heeft u geen Coronacheck nodig, aanmelden is wel verplicht.
Programma
1
Inloop en ontvangst
09:15 tot 09:45
Inloop en ontvangst met koffie/thee en iets lekkers
2
Preciezer bekalken en bemesten, maar hoe?
09:45 tot 10:15
Tijdens de workshop krijgt u uitleg hoe het scannen van de bodem te werk gaat en wat maïstelers met deze resultaten kunnen. De EMI-scanner scant de bodem op basis van elektrische geleidbaarheid. De percelen worden in vier klassen verdeeld die wat bodemgesteldheid betreft van elkaar verschillen. Op basis van taakkaarten kan de bodem plaats specifiek bekalkt en bemest worden.
3
Geef maïswortels de ruimte!
10:25 tot 10:55
Ontdek de ruimte van het deltazaai-principe. Maïs wordt in verstek in de rij gezaaid. Dus niet achter elkaar maar schuin naast elkaar. Dat geeft in de ontwikkelingsfase extra ruimte voor een krachtige wortelgroei, omdat er minder concurrentie van elkaar is. Bekijk hoe met deze methode wél rijenbewerkingen uitgevoerd kunnen worden.
4
De grond in, de rug op!
11:05 tot 11:35
In deze demonstratie ziet u het eindresultaat van de gecombineerde voordelen van niet kerende grondbewerking met zaaien op ruggen. Niet kerende grondbewerking activeert de capillaire werking. Daar geniet de plant niet alleen in het begin van, maar gedurende het hele groeiseizoen. Ruggen houden in het voorjaar de warmte beter vast, wat goed is voor de kieming , de fosfaatopname en de wortelontwikkeling. Bij extreme neerslag wordt het water logischerwijze beter afgevoerd. Aan de hand van een profielkuil worden de verschillende bodemlagen in beeld gebracht en hoe storende lagen doorbroken kunnen worden..
5
Kan maïs nog steeds beter worden?
11:45 tot 12:15
Door in de selectie duidelijk de Nederlandse omstandigheden mee te laten wegen ontstaan er aangepaste rassen die telkens beter worden Bekijk de proefvelden met de nieuwste genetica aangepast aan de Nederlandse omstandigheden. Met het mobiele plant analyse apparaat worden rassen van verschillende vroegheid getest op voederwaarde en oogstmoment.
6
Lunch
12:15 tot 13:15
Geniet samen van een lekkere lunch. Uiteraard wordt dit geheel verzorgd door de partners van Topmais.
7
Wat is het belang van een goede Calcium-Magnesium verhouding?
13:25 tot 13:55
Een gezonde bodem heeft een juiste verhouding aan mineralen en sporenelementen. Daar moet de bemesting op aangepast worden. De Kinsey-Albrecht analyse legt hiervoor de basis. In tegenstelling tot gangbare bodemanalyses, is deze analyse niet gericht op streefwaarde en de totale hoeveelheid mineralen, maar meer op de optimale verhoudingen tussen elementen (o.a. calcium en magnesium). Kom luisteren waarom juist dit de belangrijkste basis is voor een goede structuur van uw grond.
8
Met grondbewerken besparen op gewasbeschermingsmiddelen, kan dat?
14:05 tot 14:35
Bekijk de verschillende machines waarmee de grond bewerkt is op de proefvelden. De inzet van het verschillende materiaal heeft als doel zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddel te gebruiken. Laat u vertellen welke verschillende bewerkingen daar bij passen.
9
Spuitlicentie: evaluatie met vragenlijst
14:45 tot 14:55
Verplicht onderdeel voor spuitlicentiehouders die deze dag officieel willen laten erkennen in categorie teelt.
10
Napraten
14:55 tot 15:45
Informele afsluiting van de dag onder het genot van een drankje.
Wilt u aanwezig zijn tijdens Topmaïs?