‘Een koemonitoringssysteem is van toegevoegde waarde’
Een koemonitoringssysteem verzamelt gedurende de hele dag informatie over het gedrag en welzijn van individuele koeien, maar ook van de gehele kudde. Dit kan bijvoorbeeld via een oorsensor, een stappenteller, een bolus of een halsband. Ook worden camera’s gebruikt voor het verzamelen van gegevens van koeien. Het geeft de melkveehouder en veearts real-time de mogelijkheid om vroegtijdig gezondheidsproblemen op te sporen.
Extra inkomsten
Volgens de rundveedierenartsen moet een goed koemonitoringssysteem toegankelijk zijn voor meerdere gebruikers, goede informatie geven over het gedrag van de dieren, en goede informatie verstrekken over vruchtbaarheid en gezondheid van de dieren. Verder vinden de rundveedierenartsen het ook belangrijk dat een goed monitoringssysteem uiteindelijk extra inkomsten (melk en/of vlees) voor de veehouder oplevert.
De vijf meest genoemde meldingen die een goed koemonitoringssysteem dient te geven zijn volgens de rundveedierenartsen: analyse van herkauw- en vreetgedrag, tochtige koeien, gezondheid, optimaal inseminatiemoment en te controleren dieren.
Meer dan 9 van de 10 rundveedierenartsen die deelnamen aan het onderzoek antwoorden positief of zeer positief op de vraag hoe zij tegen een koemonitoringssysteem aankijken. Jonge rundveedierenartsen zijn zelfs nog positiever over monitoringssystemen in vergelijking met hun oudere collega’s.
Bedrijfsbezoek
Het overgrote deel van de Nederlandse rundveedierenartsen (ruim 90 procent) gebruikt wel eens informatie van een monitoringssysteem tijdens een bedrijfsbezoek. Bij de Belgische rundveedierenartsen is dat ongeveer drie van de vier (75 procent). Uit het onderzoek komt ook naar voren dat ongeveer driekwart van de rundveedierenartsen wel eens een koemonitoringssysteem aanbeveelt bij hun veehouders.
Het onderzoek werd eind 2023 uitgevoerd in opdracht van MSD Animal Health.