Milcobel: '130 banen op de tocht na verliescijfers 2023'
De reorganisatie is een reactie op onder andere de verliescijfers in 2023. Door de reorganisatie staan er 130 banen op de tocht.
Een moeilijk jaar
2023 was in vele opzichten een uitdagend jaar met veel onrust op de wereld zuivelmarkt, meer geopolitieke en economische onzuiverheden. Tegelijkertijd zorgt de toenemende regeldruk voor een dalende melkaanvoer.
Energie, grondstoffen en loonkosten stegen flink in prijs, zonder dat dit direct doorgerekend kon worden aan de klant. Een tegenvallende implementatie van een softwarepakket leidde tot hoge eenmalige kosten.
Milcobel sloot het jaar af met een netto verlies van 11,6 miljoen euro op een omzet van 1,3 miljard euro.
Meer efficiëntie nodig
Om de winstgevendheid van de onderneming te herstellen en de organisatie klaar te maken voor de toekomst, heeft Milcobel de intentie om haar zuivelunits, premium ingrediënten en consumentenproducten samen te voegen.
Milcobel is voornemens de poederactiviteiten in Kallo vanaf september 2024 gedeeltelijk terug te schroeven. Dit is een rechtstreeks gevolg van de krimpende melkplas en de lage zuivelnoteringen voor poeder. Na het gedeeltelijk terugschroeven van de poederproductie in Kallo produceert Milcobel de meeste poeder voortaan in de meest recente hoog-technologische installatie. Milcobel overweegt de vrijkomende capaciteit te gebruiken voor de productie van plantaardige alternatieven of het produceren voor derden.
Als coöperatie is het onze ambitie om de lange termijnrelatie met onze leden te versterken, onder meer via het uitbetalen van een competitieve melkprijs. We hebben daarvoor absoluut de kwaliteit in huis, getuige daarvan zijn de topproducten die we vandaag produceren. Bovendien is het belangrijk om als coöperatie sterk te staan om zo de melkveehouderij en zuivelverwerking in België blijvend lokaal te verankeren en een toekomst te blijven bieden.
Voorzitter Betty Eeckhaut
130 banen op de tocht
De reorganisatie leidt mogelijk tot 130 ontslagenen. De zuivelverwerker begrijpt dat dit onzekerheid met zich meebrengt, en hoopt zo snel mogelijk meer duidelijkheid te kunnen geven aan haar medewerkers. Hiervoor wil ze zo snel mogelijk in overleg met de sociale partners. Milcobel hecht veel belang aan het respectvol laten verlopen van de reorganisatie.
De reorganisatie zet ook in op andere maatregelen om de kosten te drukken, zoals het niet uitbetalen van managementbonussen over 2023, het beperken van nieuwe vacatures en het terugbrengen van het aantal externe consultants.
Betere verwaarding, maximaal rendement
De reorganisatie moet leiden tot meer efficiëntie en flexibiliteit waardoor Milcobel beter en sneller op de markt in kan spelen. Milcobel blijft investeren in het Belgische coöperatieve zuivelverhaal. Dat betekent onder meer het blijven inzetten op een betere verwaarding van de melk in producten die maximaal renderen. Zo overweegt de Milcobel de kaasraspactiviteiten in Halen (Kaasbrik) verder uit te breiden. De samenwerking met Arla Foods Ingredients voor het valoriseren van de weistroom in hoogwaardige producten voor farmaceutische toepassingen, baby- en sportvoeding, is een ander mooi voorbeeld van meerwaardecreatie voor de leden-melkveehouders. Milcobel houdt voortdurend de vinger aan de pols om zo snel mogelijk in te spelen op nieuwe kansen in de markt.