Behandeld bermgras, de ideale bodemverbeteraar
Op deze manier wordt er gecomposteerd zonder te beluchten. Ook de zaden van onkruiden verteren gewoon. Na zes maanden ontstaat er een bruikbare compost met gebonden ammoniumstikstof, in het artikel van de Akkerbouwkrant “Generator voor een gezond bodemleven” genoemd.
Meer organische stof
Een opvallende bevinding van WUR is de toename van de humificatie-coëfficiënt (HC) van 51 naar 91 met het gebruik behandeld maaisel met Compost-O®, wat wijst op een significante verbetering van de structurele organische stofopbouw in de bodem.
Borium en magnesium
De belangrijkste conclusies van dit onderzoek benadrukken dat deze behandeling een significant positief effect heeft op zowel de beschikbaarheid van borium en magnesium in de bodem als op de gewaslengte en -productie, voornamelijk op zandgronden.
Magnesium is gunstig voor de plantonwikkeling en stimuleert de centrale rol van chlorofyl van planten, wat resulteert in een zichtbaar groener gras vergeleken met omliggende velden.
Borium is belangrijk voor de afrijping van mais, maar ook voor veel gewassen zoals koolsoorten, bieten, peen, knolselderij en bloembollen. Een tekort in de teelt in het geval van snijmaïs kan ervoor zorgen dat de ontwikkeling en de zetting van de kolven achter blijft. Een boriumtekort heeft ook direct effect op de kwaliteit van de snijmaïs op het moment dat deze aan het voerhek ligt. Daarnaast zorgt borium voor versteviging van de celwandstructuur en beschermt daarmee het gewas.
Stikstof en fosfaat
Bij toepassing van behandeld maaisel met Compost-O® vindt er een netto-vrijgave van stikstof plaats en een verhoogde fosfaatbeschikbaarheid, wat essentieel is voor de groei en ontwikkeling van gewassen.
Geen uitspoeling van stikstof
Tenslotte blijkt uit de bevinding van WUR dat er geen risico op uitspoeling na toediening van maaisel behandeld met Compost-O® plaatsvindt. Daarnaast bereiken de bouwstoffen de wortel eenvoudig, het versterkt de wortelgroei en de opname van nutriënten. Het verbetert de celstructuur in het blad waardoor een hogere weerstand tegen ziektes wordt bereikt. Goed nieuws voor melkveehouder en akkerbouwer!
Tekst : Rinagro smart farming
Bron :
- Akkerbouwkrant Innovatie & Ondernemen maart 2024
- Rapportnummer WUR: 3263