‘Wie inzicht wil in de robotgegevens moet daarvoor tekenen’
Gegevens over de melkgift, de gehaltes, de geleidbaarheid van de melk, melksnelheid en krachtvoeropname worden door de melkrobot geregistreerd en opgeslagen. Al deze informatie wordt tijdens elke melking verzameld door een melkrobot. Daarnaast registreren sensoren aan de poot of halsband de activiteit van de koe. Dit geeft inzicht in de activiteit van het dier, bijvoorbeeld of een koe tochtig is en de herkauwactiviteit. Het systeem kan daarmee vaststellen of een koe mogelijk een gezondheidsprobleem heeft, zoals slepende melkziekte, uierontsteking of kreupelheid, vaak zelfs voordat de melkveehouder dit zelf kan waarnemen.
Beveiliging gegevens
Al deze gegevens geven de melkveehouder veel inzicht in de prestaties van zijn koeien. Bovendien kunnen externe adviseurs, zoals de veearts en voerleverancier, aan de hand van de verzamelde gegevens zien hoe de koeien presteren. Zij kunnen op het bedrijf, maar ook op afstand, meekijken in de gegevens. Alle informatie die sensoren en de melkrobot produceren, wordt vertaald tot overzichtelijke gegevens door een managementsysteem. Het systeem biedt de melkveehouder mogelijkheden om instellingen te veranderen, zoals separatie en routing van de koeien.
De gegevens worden via het managementsysteem beveiligd op de computer bij de melkveehouder opgeslagen. Deze kunnen niet zomaar door derden worden ingezien, vertelt Rob van Echtelt, specialist automatisch melken bij De Heus Voeders. „Gebruikers van deze gegevens moeten voor discretie tekenen wanneer ze inzage krijgen in de gegevens van de melkrobot. Dat geldt ook voor de gegevens van CRV en de melkfabriek. We kunnen meekijken wanneer we bij de melkveehouder op bezoek zijn, maar krijgen de gegevens soms ook al vooraf ter inzage, zodat we ons kunnen voorbereiden. Daarnaast kunnen we ook op afstand meekijken via een programma als Teamviewer. Dit berust op vertrouwen. De melkveehouder moet ervan uit kunnen gaan dat onbevoegden geen inzicht krijgen in zijn prestaties.”
Informatie analyseren
Elke robotleverancier heeft zijn eigen managementsysteem. De toegankelijkheid voor externe gebruikers zoals een voerleverancier verschilt per systeem, vertelt van Echtelt. Om de vele gegevens van de melkrobot inzichtelijk te maken, werkt hij met Robotexpert van De Heus Voeders. De software is in staat om de verschillende informatie die de robot verzamelt aan elkaar te koppelen en te analyseren.
Het systeem maakt vervolgens voor elk robotsysteem grafisch inzichtelijk aan de hand van onder andere de melkproductie, de melksnelheid, de hoeveelheid restvoer en de activiteit van de koeien, hoe de melkveehouder het rendement en de productie van zijn koeien nog kan verbeteren. „Het systeem voert zelf geen aanpassingen door. Veranderingen aan de melkrobot of het rantsoen moet de melkveehouder zelf uitvoeren.”