
Melken met de wind in de rug
Celgetal verlagen start bij een gezonde basis

Ze zijn onzichtbaar, geur- en smaakloos en moeilijk op te sporen. We hebben het over mycotoxinen, gifstoffen die geproduceerd worden door schimmels. Ze spelen een belangrijke rol in de voeding van koeien met zeer nadelige gevolgen zoals:
- Vage gezondheidsklachten zoals dikke hakken, dof haarkleed
- Lagere ds-opname
- Productie blijft achter
- Verminderde vruchtbaarheid
- Weerstand daalt
- Celgetal loopt op
Geschat wordt dat door een mycotoxinebelasting een koe dagelijks 0,65 kg melk minder produceert. (bron: Alltech, data 11 onderzoeken)

Gezond ruwvoer begint op het land
Het vermijden van schimmelvorming en broei in de kuil begint al op het land. Schimmels en gisten zitten van nature op het gewas. Passende vruchtwisseling en een kerende grondbewerking dragen bij aan het beheersen van o.a. schimmelvorming. Maar zeker zo belangrijk is het werken aan een goede bodemgezondheid. Een gezonde bodem zit vol leven waarin wortels zich vrij uit kunnen ontwikkelen waardoor veel voedingstoffen opgenomen worden door een plant. De inzet van biostimulanten helpen bij het verbeteren van de bodemgezondheid. Een bladstimulant zoals GrowPEQ Maize zorgt voor een beter wortelvorming bij de plant waardoor deze minder last heeft van ziektes en abiotische stress zoals droogte. Dit resulteert niet alleen in een hogere opbrengst maar ook in een gezonder gewas met minder schimmels en gisten.

Goed inkuilmanagement
Rondom de oogst en tijdens de opslag kunnen passende maatregelen genomen worden om schimmelvorming tegen te gaan. Het bepalen van het juiste maaitijdstip is hierbij de eerste stap. Op het moment dat het blad de pseudostengel vormt, bevat de plant de meeste suiker en bevat het een hoge voederwaarde. Door onnodige bewerkingen te vermijden en de veldperiode kort te houden, wordt voerderwaardeverlies beperkt. Maar let op dat een snelle oogst, het goed aanrijden van de kuil niet in de weg staat. Uit de praktijk blijkt dat de gemiddelde dichtheid van de kuil te laag is. Hierdoor blijft te veel zuurstof in de kuil aanwezig, waardoor slechte micro-organismen zich blijven ontwikkelen waardoor meer ds-verliezen optreden en de kuil minder stabiel wordt. Dit kan voor broei of schimmelvorming zorgen.
Weersonafhankelijk inkuilen
Bij een goed inkuilmanagement mag het gebruik van een inkuiltoevoegmiddel niet ontbreken. Deze zorgt ervoor dat de conservering snel verloopt en er meer zuren worden gevormd waardoor de kuil snel stabiel wordt. De weersomstandigheden tijdens het maaien bepalen de hoeveelheid suikers en de verhouding tussen enkelvoudige en meervoudige suikers in het gewas. Dit is belangrijk bij de keuze van uw inkuiltoevoegmiddel. Bij nattere kuilen past een inkuiltoevoegmiddel zoals Tasty Silage Jumpstart die enkel- en meervoudige suikers kan omzetten in melkzuur. Bij drogere graskuilen is er meer risico op broeien en past Tasty Silage Grass, die ook een broeiremmer bevat, beter. In dit artikel leggen we het verder uit.
Heemskerk Celgetalchallenge
Gezond ruwvoer is de basis van een gezonde productie en een gezonde koe. De effecten zijn later zichtbaar maar door een goede ruwvoerwinning en conservering kan het celgetal positief beïnvloed worden. Wilt u concreet stappen zetten in het verlagen van het celgetal en het verbeteren van de uiergezondheid, doe dan mee aan onze Heemskerk Celgetal Challenge.