Boerenorganisaties: 'Onderbouwing voor derogatie is niet bekend bij de Europese Commissie'
Agractie en NMV organiseerden dinsdag 16 april een actie in Brussel. Aan het einde van de middag ging een delegatie van beide boerenorganisaties samen met twee vertegenwoordigers van LTO op bezoek bij ambtenaren van Virginijus Sinkevičius, Eurocommissaris voor Milieu. Met hen bespraken ze de derogatie en de huidige situatie in Nederland. Sinkevičius was zelf niet aanwezig, omdat hij in het buitenland zat.
'Moment dat broek afzakte'
„We hebben een goed en open gesprek gehad”, vertelt een vertegenwoordiger van Agractie in de terugblikvideo. De boerenorganisaties hoorden dat er best mogelijkheden zijn om de derogatie te behouden als de juiste onderbouwing wordt aangeleverd. „In Den Haag wordt het allemaal veel strenger gepresenteerd dan dat het in Brussel is.”
„Er was een moment waarop mijn broek afzakte”, gaat de bestuurder van Agractie verder. „Onze vorige landbouwminister zei in 2022 dat het de vraag is of de derogatie nog nodig is, omdat we flink gaan extensiveren in de toekomst. Dat was wishful thinking van onze vorige minister. Op dat punt is de beslissing gebaseerd dat er geen mogelijkheden meer zijn voor een nieuwe derogatie.”
Onderbouwing
Het rapport van Herman de Boer, dat aantoont dat de waterkwaliteit beter is op derogatiebedrijven, kende de delegatie van de Eurocommissaris niet. „Dat vond ik schokkend”, reageert Harmen Endendijk, de kersverse nieuwe voorzitter van NMV.
Jeroen van Maanen, dagelijks bestuurslid bij NMV, vult aan: „In Brussel hebben ze het te doen met de gegevens die een land zelf aanlevert. Zolang ze geen twijfel hebben of geen reden hebben om daaraan te twijfelen, doen ze het er mee. Wij hebben aangegeven dat er wel redenen zijn om daaraan te twijfelen. Daar ligt een taak voor ons in Nederland. We moeten zorgen dat hier de juiste cijfers op het bureau komen te liggen.”
De ambtenaren uit Brussel zeiden volgens de boeren toe dat ze het rapport van De Boer gaan bestuderen en graag meer onderbouwing voor de derogatie ontvangen.
Bal ligt in Den Haag
De conclusie van Agractie, NMV en LTO is dat de bal in Den Haag ligt. Van Maanen: „We hebben geproefd dat er meer mogelijk is dan dat wij van te voren hadden verwacht.”
Bestuurder Wim Brouwer van LTO voegt toe: „We kwamen hier naartoe omdat we dachten dat Brussel de beperkende factor was, maar dat is niet het geval.”
Nieuwe derogatie
De boerenorganisaties roepen daarom de formerende partijen op om zo snel mogelijk tot een nieuw kabinet te komen, zodat de nieuwe landbouwminister daarna met spoed in Brussel kan onderhandelen over een nieuwe derogatiebeschikking op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.
Lees hier terug hoe het protest verliep
'We moeten niet de politiek van de illusie bedrijven'
Minister-president Mark Rutte was dinsdagavond tijdens een debat over Europese zaken een stuk minder positief over de terugkeer van de derogatie. Landbouwwoordvoerder Thom van Campen (VVD) vroeg hem naar een reactie op het statement van de boeren dat er nog wel ruimte lijkt te zijn in Brussel.
De redactie van Agrio Uitgeverij heeft de Europese Commissie ook gevraagd naar een terugblik op het gesprek met de boerenorganisaties. Deze volgt later op de dag.