Video: "Nu kunnen we overdag mooi de stroom opwekken, opslaan en op andere tijdstippen hergebruiken” - Melkveebedrijf van den Berg
De uitdagingen van van den Berg
De bedrijfsvoering van Wilco van den Berg bv bestaat voor een groot deel uit het houden en melken van zo’n 200 melkkoeien. Rondom de boerderij ligt ongeveer 120 hectare grond waar de gewassen voor de runderen worden geteeld. Het stroomverbruik van het bedrijf zit onder andere in het beregenen van de akkers (met een grondpomp) en natuurlijk het melken. Dit laatste zorgt voor flinke pieken in het verbruik.
Wilco legt uit: “We melken lang. Van ’s morgens 04:00 uur tot 10:00 uur en dan weer ’s middags vanaf 16:00 uur tot 22:00 uur ‘s avonds. We hebben best een flink energieverbruik door het melken. Dat zorgde voor hoge kosten en we gingen op zoek naar mogelijkheden om die te verlagen. We kwamen uit op het leggen van zonnepanelen, maar te veel leggen en terugleveren was niet mogelijk. Toen zijn we op het idee gekomen om zonnepanelen te plaatsen en de energie op te slaan in accu’s.”
Melken op zon als de zon niet schijnt
Gerben van Duijnhoven van Dutech heeft Wilco geholpen aan een passende oplossing. Gerben: “We hebben Wilco geholpen met het probleem van netcongestie. Hij kon niet terugleveren aan het net. We hebben 251 zonnepanelen geïnstalleerd, in combinatie met twee Hager Power Stations, met een totale energieopslag van 80 kWh. Door het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met een energieopslagsysteem, heeft Wilco nu de mogelijkheid om zijn energie te gebruiken op het moment dat hij dat wil.”
Wilco kan zijn opgewekte energie opslaan én inzetten tijdens de piekmomenten in zijn verbruik. Zelfs in de vroege ochtend of later op de avond, als de zon niet schijnt. Een perfect systeem voor Wilco: “Ik ben erg tevreden met deze oplossing. Nu kunnen we overdag mooi de stroom opwekken, opslaan en op andere tijdstippen gebruiken.”
“Nu kunnen we overdag mooi de stroom opwekken, opslaan en op andere tijdstippen hergebruiken” - Wilco van den Berg
Energieopslagsysteem als oplossing
Camiell Pauw is als Accountmanager Partner Netwerk nauw bij het project betrokken. Hij ziet door netcongestie een toename in de vraag naar energieopslagsystemen bij grootzakelijke klanten. Camiell: “Klanten met een grote zonne-opwekkingsinstallatie kunnen hun energie niet kwijt op het net en hebben daardoor een probleem. Gelukkig is er via energieopslag steeds vaker een oplossing. Bij dit project hebben we gekozen voor een zogenoemde farming-opstelling. Hierbij kunnen we meerdere systemen aan elkaar koppelen. Hierdoor kunnen we meer zonnepanelen aansluiten, meer accucapaciteit creëren en hebben we meer vermogen tot onze beschikking.”
Het vakkundig installeren van een energieopslagsysteem vereist vakmanschap maar is zeker geen ‘hogere wiskunde’. Bovendien biedt Hager, indien nodig, hulp door technische ondersteuning en calculatie. Dutech is al geruime tijd Hager Installatiepartner en plaatste al voor menig klant een Hager Power Station. Ondanks zijn ervaring biedt het Gerben voordelen om partner te zijn. “Doordat wij installatiepartner zijn van Hager, hebben wij en onze klanten de zekerheid van de beste oplossing voor het probleem met netcongestie.”
Energieopslag bij een melkveehouderij: zonne-energie gebruiken wanneer de zon niet schijnt.
Eigen opgewekte energie optimaal inzetten
Camiell vat tot slot het voordeel van de Hager Power Station kort samen: “De kracht van de Hager Power Station, zit in het feit dat je zonne-energie, je overschot aan zon, eerst opslaat en op een later moment kan gebruiken. Zit je systeem vol, dan zorgt het er automatisch voor dat er niks het net opkomt. Dit project bewijst dat klanten ondanks netcongestie, hun eigen opgewekte energie optimaal kunnen gebruiken door toepassing van de Hager Power Station.”
Interesse?
Ben jij benieuwd wat energieopslag voor jullie kan betekenen? Bezoek onze site waar je onze brochure kunt downloaden of een gratis adviesgesprek kunt aanvragen.