Video: Kringloopboeren hebben oplossing mestcrisis al in huis
Samen met Art Wolleswinkel, melkveehouder in Renswoude, en Jan Douwe van der Ploeg, emiritus hoogleraar van de WUR, nam Verhoeven een film op waarin ze uitleggen waarom het in stand houden van de derogatie een bijdrage kan leveren aan het verlichten van de mestcrisis.
Regeling voor kringlooplandbouw
„In deze film pleiten we voor het in stand houden van de derogatie, sterker nog: om deze om te zetten naar een regeling kringlooplandbouw, gekoppeld aan een laag stikstof- en fosfaatbedrijfsoverschot en een hoge stikstofefficiëntie”, legt Verhoeven uit. „Daarnaast is uit recent onderzoek gebleken dat via het aantal dagen en uren weidegang plus het ureum-getal, lagere ammoniakemissies goed te borgen zijn: de emissiearme bedrijfsvoering.”
De KringloopWijzer bestaat wettelijk niet, alleen het onderdeel BEX (Bedrijfsspecifieke Excretie) kan door melkveehouders gebruikt worden. Wolleswinkel legt in de film uit dat het BEX-model het aandeel weidegras niet goed doorrekent. Bedrijven die veel weiden worden onvoldoende geholpen door de BEX. „Sterker nog, de BEX stuurt eerder de verkeerde kant op. Voor een gunstige uitslag is meer mais in het rantsoen, minder grasland en minder weidegang een aanrader”, aldus Verhoeven. De huidige KringloopWijzer bevat ook nu al een stoffenbalans met het stikstof- en fosfaatbedrijfsoverschot en de stikstof- en fosfaatefficiëntie, alleen maakt de overheid daar geen gebruik van.
Nieuwe oplossingen
Dit is niet de enige oplossingsrichting die bij de Nederlandse overheid bekend is, maar de alternatieve oplossingsrichtingen vinden nog altijd onvoldoende gehoor en krijgen daardoor zelden een vervolg. Met deze film hopen Wolleswinkel, Van der Ploeg en Verhoeven, die alledrie aan het woord komen in de film, oplossingen voor de kringloopboeren kracht bij te zetten.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Karen Kuiper, Huub Schoonhoven
Bron: Boerenverstand