Subsidie voor de vestiging van jonge landbouwers
Dit artikel is verschenen op alfa.nl
Vanaf maandag 3 juni 2024 tot en met 2 augustus 2024 is de subsidie voor vestigingssteun geopend. Het totale beschikbare budget is 75 miljoen euro. De aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst.
Voorwaarden
De belangrijkste voorwaarden van de regeling zijn:
- Je bent bent op 31 december 2024 tussen de 16 en 39 jaar oud
- Je bent bedrijfshoofd
- Je hebt een officiële agrarische opleiding afgerond of tenminste 2 jaar aantoonbare werkervaring in de land- en tuinbouw (ervaring telt vanaf 16 jaar)
- Je hebt een bedrijfsplan voor de bedrijfsovername of de start van het bedrijf
- Het landbouwbedrijf heeft een standaardverdiencapaciteit (SVC) van minimaal 15.000 euro
- Het landbouwbedrijf wordt minimaal 5 jaar door je in stand gehouden
Bedrijfshoofd
Voor het bedrijfshoofd geldt dat deze een langdurige zeggenschap in het bedrijf heeft. Dat houdt in dat de jonge landbouwer beslissingen met een financieel belang van meer dan €25.000 kan blokkeren. Daarnaast moet er in een firma of maatschap met meer dan 50 procent deelgenomen worden. Datzelfde geldt voor de aandelen bij een besloten vennootschap of naamloze vennootschap. Er moet ook aan het urencriterium worden voldaan van 1.225 werkzame uren in het bedrijf.
Standaardverdiencapaciteit
Het is van belang dat de subsidie terechtkomt bij bedrijven met toekomstperspectief. Daarom is het nodig dat er een standaardverdiencapaciteit (SVC) is van minimaal €15.000. Deze wordt door RVO afgeleid uit de Gecombineerde Opgave van 2024. Via de website van RVO is een rekenmodule beschikbaar om de SVC te berekenen. Indicatoren daarvoor zijn o.a. de oppervlakte grond, gewassen en de hoeveelheid vee.
Bedrijfsplan
Er dient een bedrijfsplan meegestuurd te worden bij de subsidieaanvraag. In dit bedrijfsplan moeten de volgende zaken worden beschreven:
- een situatieschets van het bedrijf
- de gewenste ontwikkeling van het landbouwbedrijf in de komende 5 jaren
- de kosten welke met de subsidie worden gedekt
- de manier waarop de steun van de jonge landbouwer helpt met de veerkracht van het bedrijf
- de onderdelen die bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen uit het GLB/NSP:
- klimaatverandering en duurzame energie
- efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen
- bescherming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid
Duurzaamheidsdoelen
De duurzaamheidsdoelen, die moeten worden beschreven in het bedrijfsplan, kennen een overlap met de grondgebonden regelingen van het GLB. Wanneer je als bedrijf mee doet aan de eco-activiteiten van het GLB lever je al een bijdrage aan deze duurzaamheidsdoelen. Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) of biologische landbouw draagt ook bij aan de duurzaamheidsdoelen.
Aanvragen
De aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Wanneer de aanvraag compleet is ingediend bij RVO, dan wordt er binnen 13 weken een beslissing genomen.
Heb je vragen over de subsidie voor de vestiging van jonge landbouwers of wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs in jouw regio. We helpen je graag verder.
Tekst: Willem Sikkema