Langetermijnprijs melk verhoogd tot 47 euro per 100 kilo
De verwachte melkprijs van 47 euro is inclusief contante nabetalingen en toeslagen. Bijschrijvingen, ledenrekening en de btw zitten niet in de langetermijnmelkprijs verwerkt. De verwachte melkprijs is 4 euro per 100 kilo hoger dan de prognose van vorig jaar. Deze stijging wordt veroorzaakt door een stijgende melkprijs als gevolg van een krapper aanbod van melk, die hoger ligt dan de hogere kosten door toenemende beleidsdruk voor verduurzaming.
Het panel, bestaande uit vertegenwoordigers van banken, LTO, accountantsbureaus, ZuivelNL, RVO, DLV Advies en Wageningen University & Research, stelt met de prognose de nieuwe uitgangspunten en normen vast voor langetermijnbegrotingen voor melkveehouders en bedrijfseconomische en financieringsberekeningen bij de overheid.
Kosten zullen stijgen
De langetermijnprijs is gebaseerd op de constante melkprijs die bedrijven de afgelopen drie jaar ontvingen. Vervolgens wordt het verschil met de landelijk gemiddelde melkprijs van Wageningen Economic Research bepaald. Dit verschil is bepalend voor de afwijking ten opzichte van de norm van 47 euro. Dus een bedrijf dat gemiddeld 1 cent per kilo melk minder ontving, wordt ‘doorgerekend’ op een langetermijnprijs van 46 euro per 100 kilo melk.
Het panel van deskundigen verwacht dat in lijn met de opbrengsten ook de variabele en vaste kosten zullen stijgen door onder andere hogere kosten voor voer, arbeid en rente voor Nederlandse melkveehouders. Daarnaast zullen inspanningen voor klimaat-, biodiversiteits- en grondgebondenheidsdoelen naar verwachting ook kostenverhogend werken.
Hogere krachtvoerprijzen
De prognose voor krachtvoerprijzen is met 9 procent verhoogd tot 37 euro per 100 kilo luxe brok, 36 euro voor eiwitrijke brok en 47 euro voor zeer eiwitrijke brok. De bedrijfsspecifieke voerkosten kunnen worden gebaseerd op het gemiddelde van de laatste drie jaar min 5 procent of aan het gemiddelde van de laatste 5 jaar plus 5 procent.
De prognoseprijzen voor melkvee, jongvee en slachtvee blijven ongewijzigd. Melkveehouders houden steeds minder jongvee aan. De experts verwachten dat de prijzen voor drachtige en melkgevende koeien plaats zullen gaan maken voor een vergoeding voor de kosten die jongvee-opfokkers maken.
Mestafzet kosten
De mestafzetkosten door middel van reguliere afzet, een mestverwerkingsovereenkomst (MVO) of vervangend verwerkingsovereenkomst (VVO) zijn sterk regiogebonden. Voor de reguliere afzet houdt het panel kosten variërend aan van 10 tot 25 euro, afhankelijk van regio en seizoen. De extra kosten voor VVO’s bedragen 1,50 tot 3 euro per kuub mest. Ook de afbouw van derogatie zal op de lange termijn een prijsopdrijvend effect hebben.
De rekenrente bedraagt de komende 10 jaar tussen de 4,5 en 5,5 procent.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: Wageningen University & Research