
Praktijkonderzoek transitieperiode
Deze combinatie bolussen zorgt voor de optimale start na afkalven

Het onderzoek is uitgevoerd op 6 verschillende melkveebedrijven in Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland die melken met melkrobots. Met behulp van data afkomstig van de melkrobots is er gekeken naar de melkgift, herkauwactiviteit en vreetactiviteit. In totaal hebben 112 meerderkalfskoeien (54 testdieren) meegedaan aan het onderzoek. De koeien zijn verdeeld in 2 groepen op basis van lactatienummer en moment van droogzetten en afkalven. De testgroep kreeg tijdens het droogzetten de Topro Dry Mineral bolus toegediend en direct na het afkalven 2 Topro Calcium bolussen; de controlegroep kreeg geen droogstandsbolus of calciumbolussen of -supplementen toegediend na afkalven.
De testkoeien kregen:
1 Topro Dry Mineral bolus tijdens het droogzetten
én
2 Topro Calcium bolussen direct na het afkalven
Controlekoeien kregen geen bolussen toegediend.

Dry Mineral bolus zorgt voor meer vreetactiviteit in de droogstand
In grafiek 1 is de gemiddelde vreetactiviteit in de droogstand weergegeven. Er is een duidelijk verschil te zien tussen de koeien die de Dry Mineral bolus gehad hebben en de koeien die geen droogstandsbolus gehad hebben. De verschil is met name te zien in de eerste weken van de droogstand. De mineralen en vitamines in de Dry Mineral bolus hebben een positief effect op het vreetgedrag en de gesteldheid van de koe, wat positief is voor het herstel van de koe. Hierdoor kan de koe zich beter voorbereiden op de nieuwe lactatie.

Soepeler verloop na afkalven resulteert in hogere melkgift
Nadat de testkoeien naast de droogstandsbolus ook calciumbolussen kregen, is goed te zien hoe de koeien opstarten. In grafiek 2 is de gemiddelde herkauwactiviteit weergegeven. Hierin is te zien dat de koeien die de bolussen gehad hebben meer herkauwactiviteit tonen vanaf week 1 tot en met 8 weken in lactatie. Het verschil valt vooral op in de eerste week na afkalven: de koeien starten beter op vanaf de eerste week en dit effect is verder te zien in de weken die volgen.

Het voordeel wat de boluskoeien hebben in de eerste week na afkalven is terug te zien in de melkproductie, zie grafiek 3. Deze koeien produceren vanaf week 2 meer melk dan de koeien zonder bolussen. Dit verschil gaat door tot week 8 met een verschil van 2,5 kg melk/koe/dag.
Het praktijkonderzoek laat zien wat het effect is van een optimale droogstand in combinatie met calciumbolussen voor een optimale start na het afkalven. Er kan geconcludeerd worden dat het effectief is om te investeren in extra supplementen voor opstartende koeien. Dit verschil betaalt zichzelf weer terug in gezonder vee en een hogere melkgift.