Frankrijk komt met steunmaatregelen veehouderij
De Franse regering is door de boerenprotesten behoorlijk onder druk komen te staan. Vooral (vlees)veehouders in het midden en zuidwesten van het land zien hun inkomen bedreigd door inflatie, dierziektes en klimaatverandering. De regering heeft nu met stoom en kokend water een pakket maatregelen bedacht voor met name de veehouderij.
Belastingvoordeel
Voor veehouders komt er in elk geval een nieuw belastingvoordeel om de krimp van de Franse rundveestapel te drukken en de ontwikkeling van de rundveehouderij te stimuleren. Hiervoor wordt 150 miljoen euro uitgetrokken. Concreet wordt het een jaarlijkse fiscale aftrekpost voor de waardestijging van vaarzen, melkkoeien en zoogkoeien.
Daarnaast gaat de eis gelden dat de inkoop van vlees voor overheidskantines – voor scholen, ziekenhuizen en ambtenaren – voor 100 procent geproduceerd moet zijn onder een Frans kwaliteitslabel. Voor catering van particuliere bedrijven zal een minimum gelden van 60 procent.
Egalim-wet
Ook heeft de overheid toegezegd dat er scherper zal worden gecontroleerd op de Egalim-wet, die ervoor moet zorgen dat veehouders in de keten minimaal de productiekosten vergoed krijgen. Daarnaast wordt er bij de Europese Commissie op aangedrongen op scherpere wetgeving voor prijsvorming in de keten, in de sfeer van de Egalim-regeling. Dit moet de macht van de Europese supermarkt-inkoopcentrales beperken, aangezien die de Egalim-wetten zouden ontduiken.
Het Franse landbouwministerie heeft ook toegezegd om in april in overleg te gaan met de verschillende veehouderijsectoren voor wat betreft hun productiedoelstellingen. Deze doelstellingen moeten zijn afgestemd op de verwachte veranderingen in consumptiepatronen en op het ontwikkelpotentieel van sectoren, met name voor wat betreft de toegevoegde waarde van de productie en het concurrentievermogen.
Actieplan
Dit moet leiden tot een actieplan voor elke sector, wat weer wordt geïntegreerd in een integraal plan voor behoud, groei en ontwikkeling van de veehouderij, wat al in de eerste helft van dit jaar moet worden gepubliceerd.
Daarnaast komen er fiscale regelingen voor bedrijfsvervanging, om het vak voor jonge boeren aantrekkelijker te maken. Verder wordt onder meer het gebruik van vleesbenamingen voor plantaardige alternatieven verboden. Frankrijk had daar in 2022 al een poging toe gedaan, maar dat was toen onderuitgehaald door de Raad van State.
Frankrijk wil de bevolking kunnen blijven voorzien van voedsel, afkomstig van dieren van eigen bodem. ‘Produceren wat we consumeren’ is dan ook de leidraad voor het overheidsbeleid rond de veehouderij.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Pixabay
Bron: Agroberichten Buitenland