Adema wijst naar onderzoek en KalfOK-score: 'Voor gezondheid kalf afzondering niet nodig'
Als het aan Adema ligt wordt het individueel huisvesten van kalveren verboden vanaf zeven dagen per 2026, zoals de nieuwe en van links tot rechts bediscussieerde Wet Dierwaardige Veehouderij voorschrijft. Volgens Grinwis en Flach moeten melkveehouders meer ruimte krijgen, om zo te voorkomen dat ziektekiemen vrij spel krijgen. Ook kan een boer een kalf individueel meer zorg en aandacht geven dan in een groep, denken de twee Tweede Kamerleden die dinsdag horen of de motie alsnog wordt aangenomen of wordt verworpen door de rest van de Tweede Kamer.
Voldoende biest
Adema in een reactie op de motie: „Ik ben het eens met de indieners van de motie dat de gezondheid van jonge kalveren kwetsbaar is. De kalveren zijn voor een goede gezondheid aan de zorg van de houder toevertrouwd, wat een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Om een goede gezondheid te borgen is een structurele afzondering echter niet per definitie nodig. Een goede zorg start met de juiste opvang na de geboorte, zoals het verstrekken van voldoende biest om de immuniteit van het kalf de eerste periode maximaal te ondersteunen.”
Hij verwijst daarbij naar onderzoek van de European Food and Safety Authority (EFSA). Adema: „De EFSA concludeert dat het risico op blootstelling aan ziekten niet substantieel hoger is bij het houden van jonge kalveren in kleinere groepen in vergelijking met individuele huisvesting. EFSA adviseert om kalveren in de eerste levensweek in tweetallen of kleine groepen te houden. Daarbij concludeert de EFSA dat vroege groepshuisvesting in vergelijking met groepshuisvesting op latere leeftijd zorgt voor een beter dierenwelzijn. Zo vertonen kalveren in groepshuisvesting meer ontwikkeld sociaal gedrag, hoger leervermogen, sociale buffering (minder reactie op stressvolle gebeurtenissen), positievere emotionele toestanden en een grotere vaste voeropname.”
Ingrijpen kan altijd
Opvallend: Adema verwijst voor zijn onderbouwing om de motie te ontraden ook naar de KalfOK-score, een tool die de melkveesector zelf heeft ontwikkeld. „Wanneer een kalf ziek is, kan deze door de houder of op advies van de dierenarts altijd afgezonderd worden om de nodige zorg te geven en het risico op ziek worden van de groepsgenoten te verkleinen. Dit is niet structureel nodig, maar vraagt wel om aanvullende maatregelen op het gebied van hygiëne en management. De melkveesector heeft een instrument ontwikkeld, namelijk de KalfOK-score, die de houders tot hun beschikking hebben om inzicht te krijgen in de gezondheid van de kalveren.”