
Overstappen van gescheiden mest naar kalkstrooisel, de effecten op een rij

Studenten van Aeres Hogeschool onderzochten de invloed van kalkstrooisel op dierziektekosten bij melkveehouders die een overstap maakten van gescheiden mest naar kalkstrooisel.
Ervaringen gescheiden mest
Gescheiden mest kan worden gebruikt als bedding in de ligboxen. Een veelvoorkomend probleem bij gebruikers van gescheiden mest is bacteriegroei bij warm en vochtig weer, waarbij er kans is op mastitis. Een aandoening die bij koeien ernstige uierontsteking kan veroorzaken. Het gevolg hiervan is een flinke toename in (indirecte) kosten:
Resultaten overstap naar kalkstrooisel
Het onderzoek laat zien dat mastitis per geval zo’n €240 kost. Ook blijkt dat de boeren na overstap gemiddeld 16 gevallen minder per jaar hadden, wat neerkomt op een besparing van €3.840 per bedrijf. Over deze daling wordt nog vervolg-onderzoek gedaan.
Melkveehouder 5: “De koeien zijn schoner en de uiergezondheid is vooruitgegaan.”
80% van de geïnterviewde boeren is zeer tevreden over het kalkstrooisel van Berg Fourage. Uit het onderzoek van de studenten van Aeres Hogeschool onder melkveebedrijven werd een gemiddelde daling van 21% geconstateerd in het aantal mastitis gevallen, na de overstap met kalkstrooisel. De boeren gaven grotendeels aan dat er ook een duidelijke daling te zien was in het celgetal.
Melkveehouder 6: “Ik ben tevreden over het kalkstrooisel, omdat het aantal E-coli gevallen is gedaald.”
Voordelen van kalkstrooisel op een rij
Melkveehouders gaven de volgende voordelen mee:
-
Kalkstrooisel is in vergelijking met andere strooiseltypen stof arm, wat gunstig is voor de ademgezondheid van zowel mensen als dieren;
-
Kalkstrooisel geeft een zachte maar stevige ondergrond;
-
Het product is goed beschikbaar en daardoor kostenefficiënt;
-
Het kalkstrooisel creëert een droger ligbed;
-
Kalkmengsel verrijkt de mest door toevoeging van extra organische stof.
Onderzoeksopzet
Dit exploratieve onderzoek, op initiatief van Berg Fourage, onderzocht de invloed van de overstap van gescheiden mest naar kalkstrooisel op mastitis-kosten bij melkveebedrijven. Via interviews met 10 melkveehouders is getracht inzicht te verschaffen in de financiële voordelen van kalkstrooisel bij mastitis. De bedrijven varieerden tussen de 80 – 120 koeien. De literatuur over mastitiskosten is gekoppeld aan de interviewresultaten, waardoor een kwalitatieve benadering is ontstaan.
Uitgegeven op 19 januari 2024 door Wendy Kotte en Anneloes Scholten, studenten Aeres Hogeschool Dronten.