‘Individuele huisvesting van kalveren moet mogelijk blijven’
Van der Horst hoopt dat de overheid mogelijkheden blijft bieden om van de regels af te wijken wanneer kalveren ziek worden. „Groepshuisvesting is voor een gezonde groep niet erg. Het is zelfs beter voor de ontwikkeling van de kalveren omdat de dieren het gedrag van elkaar overnemen, zoals drinken en vreten. Wanneer de omstandigheden echter suboptimaal zijn en de infectiedruk hoog, zou er de mogelijkheid moeten blijven om kalveren af te zonderen om te voorkomen dat ze anderen kunnen besmetten.”
Cryptosporidiose
Hij neemt de ziekte Cryptosporidiose als voorbeeld. Deze kalverdiarree, ook wel de zevendedagziekte genoemd, treedt vaak op ongeveer een week na de geboorte, juist het moment waarop de overheid groepshuisvesting verplicht stelt.
„Je zou dan als melkveehouder de keuze moeten hebben om deze kalveren nog even apart te houden, om kruisbesmettingen te voorkomen. De overheid streeft, net als de melkveehouderijsector, naar weinig uitval van kalveren en lage doseringen van medicijnen, dan helpt het wanneer uitzonderingen in het geval van ziekte mogelijk blijven.”
Wantrouwen
Van der Horst vindt dat het beleid veel is gebaseerd op emoties en dat er weinig is gekeken naar praktische zaken. „Leg de sector niet te veel aan banden, maar kijk naar praktische situaties, zoals wanneer de infectiedruk onder de kalveren hoog is. Verlies daarbij ook de kosten niet uit het oog. Het houden van kalveren in groepshuisvesting in stallen waarbij ze meer ruimte per dier hebben is duurder dan wanneer de kalveren individueel buiten de stal worden gehouden. Deze extra kosten moeten wel op een of andere manier worden terugverdiend. Ga vakmensen niet voortdurend wantrouwen maar ondersteun ze om hun vak nog beter te kunnen uitvoeren. Dat helpt.”