Markt trekt weer aan, biologische melkprijs Eko-Holland loopt op naar 60,50 euro
De melkprijs voor leden van Eko-Holland valt in maart 0,50 euro hoger uit dan in februari en staat daarmee op 60,50 euro per 100 kilogram. „Ik verwacht niet dat de prijzen op het termijn gigantisch gaan stijgen”, vertelt Cruijsen in een korte toelichting op de melkprijs. „De prijzen blijven voorlopig wel rond die 60 cent hangen. De supermarkten doen het goed, maar er is geen zicht op dat ze op korte termijn heel veel meer biologische zuivel gaan verkopen.”
Op zoek naar nieuwe melkstromen
Cruijsen vertelt momenteel actief op zoek te zijn naar nieuwe mogelijkheden, om meer melk weg te kunnen zetten. Daarbij kijkt Eko-Holland ook nadrukkelijk naar het buitenland. „De zuivelmarkt is momenteel wel goed, maar er is zeker geen sprake van een hosanna-stemming. Dit geldt ook voor de gangbare melk. Op de spotmarkt wordt momenteel 42 cent betaald voor een kilogram gangbare, dat is niks bijzonder”, aldus Cruijsen. „Het aantal omschakelaars neemt toe, dus stil zitten is geen optie.”
Mest en subsidie spel rol in omschakeling
De steeds krappere gebruiksnormen voor mest, het aanwijzen van NV-gebieden en het verstrekken van subsidie missen zijn uitwerking niet. Cruijsen constateert dat het aantal omschakelaars beduidend hoger ligt dan in het verleden. Rond natura 2000-gebieden kunnen boeren subsidie krijgen voor extensivering . De hoogte van de subsidie varieert van 1.680 tot 2.430 euro per hectare. „Dat nogal wat hè”, benadrukt Cruijsen. „Dan krijg je toch dat meer boeren overstappen naar bio. Dat is positief, maar de markt moet het wel aankunnen. Ik heb altijd gezegd de overheid niet moet subsidiëren. Groei moet vanuit de consument komen en niet vanuit de subsidie. Bio wordt nu op de verkeerde manier interessant gemaakt. Als de consument niet meer gaat pakken en je krijgt van onderuit wel meer biologische boeren dan is het heel simpel: dan krijg je meer druk op de markt. Ik heb altijd gezegd dat het een goede zaak is als de biologische sector groeit, maar dan moet dat wel door de consumenten worden aangejaagd en niet door de overheid.”
Meer melk drukt de markt
Wat dit betekent voor het aannamebeleid van Eko-Holland kan Cruijsen niet zeggen. „Dat is altijd een moeilijk iets. Als je ze niet aanneemt dan gaan ze naar een ander. De melk komt hoe dan ook op de markt. De druk op de markt neemt toe en dat gaat uiteindelijk ten koste van de prijs. Dat proberen we te voorkomen, want dan krijg je een afwaardering van de melk. Bij een te groot aanbod gaat de melk uiteindelijk het gangbare circuit in, maar daar kan ik het niet terug verdienen”, legt Cruijsen uit.
Gevolgen subsidie op lange termijn
Volgens Cruijsen zit er ook altijd een risico aan het aanvragen en benutten van subsidie die voor dit soort doeleinden wordt verstrekt. „Als voorbeeld noemt hij de invoering van de bufferstroken. Tien jaar terug kreeg je op in het rivierengebied subsidie als je de eerste drie meter langs de sloot niet bemestte, en nu is dat wet geworden. Met het aanvragen van subsidie kunnen boeren dus ook zich zelf in de vingers snijden. Er zit altijd iets achter. Zodra heel veel boeren subsidie aanvragen komt er toch een soort deken over de grond. Om voor het hoogste subsidiebedrag in aanmerking te komen mag een boer nog 120 kilogram stikstof per hectare uitrijden. Dat is gelijk aan de norm voor biologisch-dynamische landbouw. Dan ga je de bedrijfsvoering aanpassen op basis van de subsidie, terwijl de markt bepalend zou moeten zijn”, besluit Cruijssen zijn betoog.