Dubbele aanmelding noodzakelijk voor verlengde weidegang binnen ecoregelingen
De eco-activiteit verlengde weidegang geldt voor boeren met melkkoeien die minimaal een keer hebben gekalfd en die worden gehouden voor de productie van melk of melkproducten voor mensen. Bedrijven met buffels, zoogkoeien voor vleesproductie en bedrijven met uitsluitend jongvee komen niet in aanmerking.
Melkveehouders die mee willen doen aan de eco-activiteit verlengde weidegang moeten zich tussen 1 maart en 1 mei melden bij Qlip. Zonder aanmelding is deelname niet mogelijk. Daarnaast is registratie nodig in de Gecombineerde Opgave tussen 1 maart en 15 mei. De aanmelding is pas definitief als de melkveehouder zich zowel in de Gecombineerde Opgave als in de definitieve aanvraag in het najaar heeft aangemeld.
De aanmelding voor de verklaring weiden bij Qlip moet zijn aangevraagd voordat er gestart wordt met weiden. Als het niet lukt om aan de voorwaarden te voldoen, moet de desbetreffende agrarische ondernemer de eco-activiteit op tijd terugtrekken. Als aan alle voorwaarden is voldaan, stuurt Qlip de verklaringen automatisch naar RVO.
Voorwaarden
Melkveehouders krijgen een verklaring van Qlip als onder andere aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- Melkkoeien weiden per jaar minimaal 1500 of 2500 uur;
- De melkveehouder sluit voor 1 mei een deelnameovereenkomst af met Qlip;
- De melkveehouder begint niet later dan 15 mei met weiden;
- De melkveehouder weidt een maximaal aantal melkkoeien per hectare;
- De melkveehouder houdt een weidekalender bij en deze kalender wordt 5 jaar bewaard.
Twee varianten verlengde weidegang
De verlengde weidegang kent twee varianten:
- Weiden categorie 1: er wordt minimaal 1500 uur geweid. Dit levert 8 punten op in de verschillende categorieën. Voor deze variant geldt een maximum van 5 melkgevende koeien per hectare beweidbare huiskavel, dat uiterlijk 15 mei gestart moet worden met weiden en de weide-uren worden geregistreerd in een digitale weidekalender die aangeboden wordt door Qlip;
- Weiden categorie 2: er wordt minimaal 2500 uur geweid. Dit levert 11 punten op in de verschillende categorieën. Voor deze variant geldt een maximum van 2,5 melkgevende koeien per hectare beweidbare huiskavel, dat uiterlijk 15 mei gestart moet worden met weiden en de weide-uren worden geregistreerd in een digitale weidekalender die aangeboden wordt door Qlip.
Kosten
De deelname aan het certificeringschema kost 179 euro. Om tegemoet te komen aan deze extra kosten voor de melkveehouder is de waarde van deze eco-activiteit verlengde weidegang in 2024 verhoogd van 43 naar 45 euro per hectare.