Sturen op ruw eiwit in rantsoen door bemesting en maaimoment
Hoeveel ruw eiwit (RE) optimaal is in de graskuil hangt onder andere af van het aandeel maïs in het rantsoen. Een hoog aandeel maïs drukt namelijk de gemiddelde hoeveelheid RE in het rantsoen. Melkveehouderijen met veel snijmaïs zullen daarom streven naar een hoog RE-niveau in de graskuil. Aan de andere kant geven melkveehouders met geen of nauwelijks snijmaïs de voorkeur aan een laag RE-gehalte in het rantsoen, meldt het project op haar website.
Wachten met maaien
Op een bedrijf waar vooral gras wordt gevoerd, is een RE-gehalte van 150 tot 160 gram per kilo droge stof voldoende. Voor bedrijven die juist veel maïs voeren, is een optimaal RE-gehalte van 175 gram per kilo droge stof aan te raden. Maar hoe kun je hierop sturen?
Dit kan bijvoorbeeld door het maaimoment. Door later te maaien neemt de zwaarte van de snede toe, maar daalt het RE-gehalte van het gras juist. Volgens onderzoeker Jantine Middelkoop van Wageningen Livestock Research daalt het RE-gehalte met ongeveer 4 gram RE per kilo droge stof met elke dag dat het maaien wordt uitgesteld. Een melkveehouder die meer RE in zijn gras wil, doet er dus verstandig aan om eerder te maaien, ook al kan dit ten koste gaan van de droge stof-opbrengst.
Bemesting
Ook met bemesting is het RE-gehalte te beïnvloeden. Een hogere stikstofgift zal vrijwel altijd leiden tot een hogere droge stofopbrengst en een hoger RE-gehalte. Een melkveehouder met een hoog aandeel maïs in het rantsoen doet er volgens het project Koe & Eiwit verstandig aan om meer te bemesten en lichtere snedes te oogsten dan een melkveehouder met weinig of geen maïs in het rantsoen. Voor deze laatste groep is juist een lichtere bemesting en zwaardere snede een goede manier om de hoeveelheid RE in het rantsoen te sturen.
In de onderstaande tabel staan de bemestingsadviezen voor de verschillende situaties weergegeven voor een bemesting van totale stikstofgift van 250 kilo.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Koe, Eiwit