Boerenweercolumn: Volgt na zware regenval een vorstperiode, net als in januari?
Afgelopen avond, nacht en ochtend viel er op veel plaatsen 10-25 mm regen. Dergelijke hoeveelheden kunnen zich morgen, overmorgen en zaterdag herhalen. Dan is het weer een kletsnatte boel, al zal de grondwaterstand niet direct weer tot het extreem hoge niveau van rond de Jaarwisseling stijgen.
Volgende week nog geen ijsdagen
Bovendien wordt het weer vanaf komende zondag aanzienlijk droger en kouder. Tot nu toe is februari met name in de nachten uitzonderlijk warm, maar dat verandert de komende week. In een noordoostelijk stroming, die zich gaandeweg de week instelt, kan het kwik dagelijks onder nul dalen in de nacht. Een serie ijsdagen met maximumtemperaturen onder nul wordt vooralsnog niet berekend. Ook in de derde week van februari komt er nog geen strenge vrieskou in West Europa in de kaarten voor. Dat zou betekenen dat hard bevroren grond het uitrijden van mest vanaf 16 februari niet belet.
Noordoostelijke stroming
Maar de onzekerheid van de verwachting is op langere termijn vrij groot. Op dit moment komen er geen krachtige hogedruk gebieden op de weerkaarten voor en ook geen diepe depressies. Met een noordoostelijke stroming is het wel vrij zeker dat de temperatuur ondergemiddeld uitpakt. Het kan vriezen en het kan dooien, gaandeweg de komende week. Een cliché van jewelste, maar de weersverwachting op langere termijn is nu eenmaal per definitie onzeker.
Barometer op slecht weer
Zelfs de regenhoeveelheden op korte termijn zijn nog allerminst zeker. De barometerstand wel en dat voorspelt met een dagenlang niveau rond de 980 mbar niet veel goeds. Maar het zou kunnen dat de meeste regen in het omvangrijke depresssiesysteem in Groot-Brittannië en Frankrijk valt.