Automatisch voeren resulteerde in een jaargemiddelde van 9681 kilogram melk per koe met 4,53% vet en 3,67 eiwit.
Op dit moment worden er 125 melkkoeien met ongeveer 70 stuks jongvee gehouden. Ze hebben een 2 x 12 melkstal waarin ze tweemaal daags melken; om 07:00 uur en om 18:15 uur. In principe doen ze dit altijd met z'n tweeën, vaak met zoon Daan en af en toe met stagiaire die op dat moment stage loopt. Daan is ook veel op de boerderij te vinden en is de potentiele bedrijfsopvolger. Naast het werk op de boerderij is Daan nog drie dagen buiten de deur werkzaam bij Flynth. Monique heeft voorheen altijd in de zorg gewerkt, maar toen de kinderen klein waren heeft ze voor het gezin en de boerderij gekozen. De kalveren zijn haar vaste taak op het bedrijf, dus dat zorgen zit er nog steeds in.
Voersysteem
Begin winter 2021 kreeg de familie de kans om het voersysteem uit te proberen. Met de weersomstandigheden destijds was het voor de Vector meteen een goede test. Regen, kou en sneeuw heeft het getrotseerd en daardoor hebben ze veel scenario's voorbij zien komen. Gelukkig positief, want een jaar na de testfase hebben ze besloten te investeren in het voersysteem en werd in april 2022 de Vector in het bedrijf gesteld. Een goede reden achter de keuze voor het Vector systeem was de efficiënte benutting van zelf opgewekte energie via zonnepanelen. Daarnaast gaf het de mogelijkheid om, met nagenoeg dezelfde hoeveelheid arbeid als voorheen, alle groepen op de norm te voeren. Tot slot werd hiermee, zonder grote aanpassingen, een verdubbeling van het aantal effectieve vreetplaatsen bij de melkkoeien gerealiseerd. Voor de komst van de Vector werd er gebruik gemaakt van voorraadvoedering, waarbij pakken voer klaar werden gezet voor een beweegbaar voerhek. Op een gegeven moment werd het aantal vreetplekken langzaam een knelpunt. De Vector bood hiervoor een oplossing. Door zijn mobiliteit en vrije beweegbaarheid kan de voerrobot rondom de hele stal voeren en ook nog een verschillende groepen, zoals het jongvee en droge koeien, bedienen. Dankzij het smart systeem, dat onlangs op de Vector is gezet, kan er tegelijk gescand en gevoerd worden bij de verschillende groepen. Dit zorgt voor efficiënte arbeid.
Voer ervaring
Nu het voersysteem ruim ander half jaar in bedrijf is zijn ze nog steeds enthousiast over het systeem. De opstart is probleemloos verlopen en dat maakt dat er direct vertrouwen was. Het was geen doel op zich om naar een hogere productie te streven, het voornaamste doel is om het maximale uit eigen ruwvoer te halen met een gezonde koppel en goede gehaltes. Sinds de komst van de Vector is het vetgehalte aanzienlijk verbeterd en de productie licht gestegen met dezelfde kilogrammen krachtvoer. Daarnaast is er weinig restvoer, wat betekent dat het ruwvoer goed wordt benut door de koeien. Over de mengkwaliteit zijn ze dan ook zeker te spreken, hoewel ze hier voorheen geen ervaring mee hadden. Daarnaast doet de familie aan weidegang en ook dat gaat goed in combinatie met de voerrobot. Zo kunnen ze dit intern sturen door de Vector op een bepaald tijdstip zijn laatste ronde te laten rijden, waardoor de koeien in de ochtend met gezonde honger de weide in gaan. Dit zorgt voor een hoge opname van vers gras.
Op het bedrijf hebben ze met de komst van de Vector gekozen voor een modulaire voerkeuken van ID Agro. In totaal 42 vakken, meer dan destijds werd geadviseerd. Maar zoals André zelf zegt: "Als je het doet, dan moet je het ook goed doen." Doordat je via Horizon, het bedrijfsmanagementsysteem, alles zelf kan regelen en instellen, kan er veel secuurder gevoerd worden. En dit zie je dan ook zeker terug in de gehaltes van de melk en de gezondheid van de koeien. Maar wat voor systeem je ook hebt; de basis blijft altijd goede kwaliteit eigen ruwvoer.
André geeft aan dat je aan het begin op elk detail let en overal mee bezig bent. "Maar op een gegeven moment, als alles goed loopt en je feeling hebt met het systeem, dan gaat alles vrij soepel. En tot op heden resulteert dit in een rollend jaargemiddelde van 9681 kilogram melk per koe met 4,53% vet en 3,67 eiwit."
Toekomst
Wanneer er naar de toekomst van melkveebedrijf "de Bokhorst" wordt gevraagd dan wordt daar met vertrouwen op gereageerd. Daan en André geven aan dat het bedrijf in balans is en daarom klaar voor de komst. Sinds juli 2023 hebben ze ook een Discovery mestrobot in de stal lopen en daar zijn ze ook blij mee. "Zelfs alle kantjes worden meegenomen!", reageert Monique enthousiast.
Het melken doen ze nog conventioneel en dat zal voorlopig nog zo blijven. "Zolang het nog als hobby wordt ervaren blijven we dat op deze manier doen. Zodra we het als werken gaan zien is het tijd voor verandering", vertelt André.
ROI-Calculator
De ROI-Calculator geeft u een snel en overzichtelijk een betrouwbare berekening van de kosten en opbrengsten van de Lely Vector in vergelijking met uw huidige en andere voermethodes. Plan een gesprek in met uw Lely adviseur.