Harm en Klaasje Bisschop stoppen na 62 jaar met melken
Nog met de hand werden Harm en Klaasje Bisschop op 28 december 1961 ingeschreven in de Akte van Toetreding als lid tot de Vereeniging voor het Lidmaatschap van de Coöperatieve Zuivelfabriek ‘De Vlijt’. Sinds de fusie van De Vlijt met ‘De Kleine Winst’ in 1987 tot de Coöperatie Zuivelfabriek Rouveen werd de melk geleverd aan de fabriek aan de Oude Rijksweg in Rouveen.
Tweedehands melktank
„Harm en Klaasje Bisschop kregen elk met hun huwelijk een koe mee”, vertelt Henry Visscher van Rouveen Kaasspecialiteiten, die het echtpaar de afgelopen jaren met adviezen heeft bijgestaan. Door te sparen wist het echtpaar het aantal koeien door de jaren heen uit te breiden. Het echtpaar verzorgde en molk de koeien samen, maar door lichamelijke ongemakken ging dat met name voor Klaasje steeds moeilijker. Tot de laatste dag molk Harm de 15 koeien tweemaal daags op de grup tijdens het stalseizoen en in de doorloopmelkwagen tijdens het weideseizoen.
In de eerste jaren werd de melk geleverd in bussen. Later kwamen de melkrijders van Mulder Tanktransport twee tot drie keer per week de melktank legen. „Harm en Klaasje zagen in al die meerdere generaties Mulder de melk bij hen ophalen”, vertelt Visscher. „Wat ook leuk is, is dat ze sinds 1984 gebruikmaakten van dezelfde tweedehands melktank. De familie Bisschop was heel zuinig op hun melkgereedschap.”
‘Het doet mij wel wat’
Rouveen Kaasspecialiteiten wilde maandag de laatste melkophaalronde bij Harm en Klaasje Bisschop niet ongemerkt voorbij laten gaan. Peter Mulder van Mulder Tanktransport en Klaas Hokse van Rouveen Kaasspecialiteiten kwamen samen aan op de RMO-auto. Ook voorzitter van de coöperatie Henk van Leusen en rayonhoofd Herman de Lange waren aanwezig. „Het doet mij toch wel wat”, vertelde Harm Bisschop aan de aanwezige gasten, terwijl de laatste melk vanuit de melktank in de RMO werd gepompt.
„Maar er heerst ook een gevoel van oprechte dankbaarheid dat wij dit samen zo lang hebben kunnen doen. Het zal rustiger worden, maar we hebben aanloop genoeg van onze negen kinderen en van de kleinkinderen. Vrijwel ons hele leven heeft het ritme van melken, voeren en ander werk onze dagen bepaald, en was de RMO die het erf op kwam rijden een vertrouwd gezicht. Nu geen wekker meer om half zeven in de ochtend dat geeft rust en verder zien we wat de dag ons brengt”, aldus Bisschop. „We hebben het al die jaren met veel liefde en plezier gedaan, maar aan alles komt een eind. Dat we dit zo samen kunnen afsluiten is iets om dankbaar voor te zijn.”
Een deel van de koeien is verkocht aan een andere melkveehouder. De overige koeien zijn drooggezet en blijven als weidevee op het bedrijf.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Rouveen Kaasspecialiteiten
Bron: Rouveen Kaasspecialiteiten