Vlaanderen: uitbreiding hoogrisicogebied IBR
Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) heeft recent twee nieuwe besmettingen met IBR vastgesteld op West-Vlaamse melkveebedrijven. Daarmee zijn nu op 13 bedrijven IBR-besmettingen aangetoond, waarvan 11 in de provincie West-Vlaanderen. Elf regio’s gelden nu als hoogrisicogebied: Jabbeke, Torhout, Koekelare, Ichtegem, Zedelgem, en nu ook Nieuwpoort, Diksmuide, Kortemark, Middelkerke, Gistel en Oudenburg.
Ziekteverschijnselen van het virus zijn koorts en ademhalingsproblemen. De vermoedelijke bron van insleep is op vijf bedrijven handel en aankopen. Op vier à vijf bedrijven is er mogelijk sprake van verspreiding door erfbetreders, volgens DGZ. Op drie bedrijven is de oorzaak tot nog toe onbekend.
250 bedrijven met verhoogd risico
De laatste twee maanden werden ook zo’n 250 rundveebedrijven aangeduid als bedrijf met verhoogd risico op basis van epidemiologisch onderzoek. Deze bedrijven worden op individuele basis gecontacteerd door DGZ en krijgen de opdracht een (gerichte) steekproef en/of tankmelkonderzoek uit te voeren. Op drie van de 250 bedrijven is zo IBR opgespoord in een vroege fase, waardoor de impact beperkt bleef.
Dit toont volgens DGZ aan hoe belangrijk vroege detectie is, volgens DGZ. Door bepaalde gebieden als hoogrisicogebieden aan te duiden, treden hier aangescherpte controlemechanismes in werking. De dierengezondheidsorganisatie roept ook veehouders op om alert te blijven en melding te maken van bijzonderheden. Insleep van het IBR-virus kan onder andere door de aankoop van besmet vee, of erfbetreders die het virus overbrengen.
Om deze reden raadt DGZ rundveehouders ook af om deel te nemen aan keuringen en andere veeshows. Een aantal daarvan is om die reden dan ook afgelast.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: DGZ Vlaanderen
Bron: Vilt.be