‘Aanvragen derogatie toch snel lonend’
Dat stelt Jannes Jansen, adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies. Jansen ervaart dat veel melkveehouders ‘er wel klaar mee zijn’ en geen zin meer hebben om nog derogatie aan te vragen nu de mestplaatsingsruimte steeds kleiner wordt. „Maar als ze er even mee aan het rekenen gaan, blijkt het toch snel interessant”, geeft hij aan. „De mestafzetkosten zijn sterk gestegen. Waar we normaal 15 euro per kuub gewend waren, wordt er nu al gesproken over 30 euro of meer.”
Steeds meer boeren moeten immers extra mest kwijt zien te raken. Dat maakt de mestmarkt lastig en duur. „Het is bovendien niet altijd te garanderen dat je de overtollige mest ook daadwerkelijk kunt afzetten”, waarschuwt de adviseur. „Elke kuub die je dan niet hoeft af te voeren, is mooi meegenomen.”
Subsidie behoud grasland
Daarnaast is er de subsidieregeling voor het behoud van grasland. Die is in het leven geroepen om te voorkomen dat er te veel grasland wordt omgezet in bouwland. Deze subsidie komt neer op een vergoeding van 20 euro per elke 10 kilo stikstofruimte die je per hectare achteruitgaat nu de derogatie wordt afgebouwd. Daarbij wordt gerekend ten opzichte van 2022, toen op zand nog 230 en op klei nog 250 kilo stikstof mocht worden toegediend. De stikstofruimte op zand en klei is dit jaar 20 kilo lager dan in 2022, dus dat is goed voor 40 euro per hectare.
Paar duizend euro
„In combinatie met minder mestafzetkosten, kun je zo al gauw een paar duizend euro vergoed krijgen door alsnog derogatie aan te vragen”, benadrukt Jansen. Voorwaarde voor de subsidie is wel dat een veehouder ook de twee voorgaande jaren derogatie heeft aangevraagd.
Bedrijven die in Natura 2000-gebieden liggen, of in de bufferzone van 250 meter rondom zo’n gebied, of in grondwaterbeschermingsgebieden, kunnen geen derogatie meer aanvragen. Zij vallen dus terug naar maximaal 170 kilo stikstof per hectare. Niettemin kunnen ook zij een vergoeding aanvragen vanuit de graslandsubsidieregeling. Voor kleigrond komt de vergoeding uit op 160 euro per hectare en voor zandgrond op 120 euro, mits het percentage grasland op 80 procent blijft. Wanneer deze graslandsubsidieregeling open gaat, is nog niet bekend. Toekenning gebeurt op volgorde van aanvraag, dus het is zaak om hier alert op te zijn, zegt Jansen.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: DLV Advies