De robot is er voor de boer en niet andersom
Melkveehouder Van Vliet uit Kamerik over zijn stalrenovatie
Innovaties in een Bestaande Omgeving:
Wibe nam het grootste deel van de stalrenovatie voor zijn rekening, resulterend in enkele doordachte aanpassingen:
- Een verlaagd gedeelte bij de robot, rekening houdend met Wibe's lengte van bijna 2 meter, voor gemakkelijker onderhoud en controle van de koeien.
- Een aparte ruimte en dubbele toegang tot de robot, waardoor koeien efficiënter gemolken kunnen worden terwijl anderen wachten.
- Vervanging van het traditionele voerhek door een voerbuis, wat vooral gunstig is voor jongere dieren.
- Een kantoor met zicht op de robot, waar Wibe het controlescherm van de robot kan monitoren.
De Robot dient ter ondersteuning van de boer, niet andersom.
3 melksessies, maar wel meer Flexibiliteit
De implementatie van de melkrobot heeft Wibe's dagelijkse routine flexibeler gemaakt. Met 6 uur weiden per dag haalt het bedrijf nog steeds 3 melksessies. Wibe benadrukt het belang van de robot: "De Robot is er voor de ondersteuning van de boer, niet andersom."
Integratie met de Camping
De boerderij biedt ook plaats aan een camping met 22 staanplaatsen en 4 hooiberghutten. In de zomermaanden maken de koeien deel uit van de unieke ervaring voor gasten, met een doorgang van de voergang naar de recreatieruimte.
Begeleiding en Aanpassing aan Robotmelken
Bij de overstap naar robotmelken werd Wibe ondersteund door experts van De Heus, waaronder rundveespecialist Rintsje Veltman en robotspecialist Rick Grootendorst. De initiële overgangsperiode bracht uitdagingen met zich mee, waarbij Wibe moest wennen aan de nieuwe continue melkcyclus.
Laat de melkrobot(s) optimaal voor je werken
Als melkveehouder wil je zo efficient mogelijk produceren en wil je je investeringen zo snel mogelijk terugverdienen. Wanneer het gaat om melkrobots is het cruciaal dat verhoging van diergezondheid, melkproductie en de arbeidsflexibiliteit de extra kosten voor afschrijvingen, onderhoud en energie van de robot meer dan compenseren.