Peter Houtenbos van loonbedrijf Sjef Houtenbos in Schagen:
“Optimaliseren van rendement drijfmest biedt mogelijkheden”
“Op dit moment zijn veehouders nog niet zo bezig met het optimaliseren van het rendement uit hun drijfmest. Het belangrijkste is dat de put leegkomt. Maar dat kan in de toekomst veranderen als de mestnormen krapper worden. Eigenlijk komt die verandering nu al op gang, je merkt dat het meer leeft bij de klanten.”Peter Houtenbos van loonbedrijf Sjef Houtenbos in Schagen deed dit jaar voor het eerst ervaring op bij twee klanten die de stikstofstabilisator Vizura wilden toepassen bij het uitrijden van de drijfmest. “Deze boeren waren via Agrifirm Feed geïnformeerd over het product en vroegen of wij het konden toedienen”, vertelt hij. Die uitdaging ging Houtenbos graag aan. In het weideseizoen werkt hij als ZZP-er bij het loonbedrijf van zijn ouders, broer Niels en neef Marco en onderzoekt hij de mogelijkheden van nieuwe technieken zoals gps, NIR-sensoren etc. voor agrarisch loonwerk. In de herfst en winter werkt hij als trainer en productontwikkelaar bij precisielandbouwspecialist Raven (voorheen SBG) in het naburige Wieringerwerf. “Voor mij een mooie en praktische combinatie”, aldus Houtenbos. Zo werden mede door zijn inbreng alle silagewagens van het loonbedrijf voorzien van weegcellen. Met opbrengstmeting kan Houtenbos een toegevoegde waarde bieden aan zijn klanten.
Opletten
Voor de toediening van de Vizura bij het sleepslangen gebruikte Houtenbos een Ecosyler doseerunit voor kuiltoevoegmiddel. “Die was overbodig geworden toen wij de hakselaar inruilden voor een nieuwe hakselaar, waar af- fabriek al een doseerinstallatie was opgebouwd”, legt Houtenbos uit. “Ik heb wel eerst even nagevraagd of de Ecosyler geschikt was voor de Vizura, want dat is nogal zuur. Maar dat was geen probleem.” Hij monteerde de Ecosyler op de aanzuigunit van de mestpomp op het erf. De Vizura wordt onderweg drie keer gemengd. Eerst door de turbovuller, dan de mestpomp en nog een keer bij het verdeelstuk van de zodebemester. “Het afstellen van de dosering was gewoon een kwestie van proberen en controleren”, vertelt Houtenbos. “In de praktijk begin je op een zo goed mogelijk geschatte stand en moet de man op het erf controleren of je genoeg Vizura kwijtraakt. Dus niet ingewikkeld maar wel opletten.”
Perspectief
De oplossing met de Ecosyler voldeed Houtenbos goed maar bij lagere mestgiften kon de doseerunit het maar net bijhouden. “Je gaat dan harder rijden en dus moet de afgifte van de Vizura omhoog om op 2 liter per hectare uit te komen. Dat lukte meestal net. Maar we liepen wel tegen de grenzen van de Ecosyler aan”, blikt Houtenbos terug. (Noot: voor de Kringloopwijzer wordt de dosering minstens 2,5 l/ha. Zie ook het kader ‘Grotere doseerunit beschikbaar). Zijn klanten zagen dit jaar niet direct opbrengsteffecten van de Vizura. Volgens Houtenbos is dit te verklaren doordat de bemestingstoestand van veel percelen op de klei nu nog optimaal is. “Maar de afname van de stikstofuitspoeling en de geringere lachgasvorming door Vizura zijn wetenschappelijk aangetoond. Als in de toekomst de mestnormen krapper worden zullen veehouders scherper worden op stikstof efficiëntie. En dan zie ik zeker perspectieven voor Vizura.”
“Grotere doseerunit beschikbaar”
De Ecosyler doseerunit is een eenvoudige en praktische oplossing voor de dosering van Vizura. Het type in het artikel had een beperkte capaciteit maar er is ook een Ecosyler op de markt met een dubbele capaciteit en een grotere voorraadtank. Het komende seizoen gebruikt Vizuradistributeur BASF om ervaring op te doen met de grotere versie van de Ecosyler.