Familie Rutten, melkveehouders in De Cocksdorp:
“De stikstof voor de eerste snede optimaal benutten”
Onder de rook van De Cocksdorp in het noorden van Texel boert Edo Rutten samen met zijn zoon Niels op een veehouderijbedrijf van ongeveer 100 hectare. De veestapel bestaat uit 130 melkkoeien en 70 stuks jongvee. Het melken wordt al 24 jaar uitbesteed aan twee melkrobots. “Daarmee was ik destijds een van de eersten”, lacht
Edo bescheiden. Naast gras, mais, grasklaver en luzerne verbouwen de veehouders veldbonen die door een collega worden geplet en als eiwitbron aan het rantsoen worden toegevoegd. “Op basis van het ureumgehalte in de melk sturen we zo nauwkeurig mogelijk op de verhouding van energie en eiwit in het rantsoen”, vertelt Niels. “Ook proberen we zo veel mogelijk eigen ruwvoer van goede kwaliteit te oogsten.” Dat gaat in de Eendrachtpolder van het Waddeneiland overigens niet vanzelf, vertelt Edo. “We zitten hier op heel licht land met veel risico op uitspoeling. Het is bijna puur zand en we kunnen hier niet beregenen. Daardoor is ook het verdrogingsrisico erg groot.” Niels vertelt dat ze in de zomerperiode altijd minstens een maaisnede missen. “Daarom zetten we altijd maximaal in op een dikke eerste snede. Want het is altijd weer afwachten wat de rest van het seizoen brengt.”
Interesse gewekt
De basis voor een goede eerste snede leggen de veehouders met een flinke drijfmestgift. “Omdat het hier zo makkelijk uitspoelt heeft een goede benutting van de stikstof altijd al onze aandacht”, zegt Edo. “Dus toen onze adviseur van Agrifirm Feed afgelopen voorjaar vertelde over stikstofstabilisator Vizura was onze interesse snel gewekt.” Edo kende het fenomeen stikstofstabilisering al langer. “Ik had er tijdens mijn studie al wel eens over gehoord. En we gebruiken hier op onze grond al jaren traagwerkende kunstmest, daar zit ook zo’n stabilisator in.” Ook het feit dat Vizura meetelt voor de Kringloopwijzer gaf een duwtje en nadat Loonwerkcombinatie Texel had toegezegd dat zij de Vizura konden toedienen tijdens het sleepslangen (zie kader), werd de stikstofstabilisator besteld. De Vizura werd toegediend tijdens de eerste ronde sleepslangen op al het gras zonder klaver.
Goede kuil
Driekwart jaar later zijn de veehouders tevreden over hun eerste ervaringen met Vizura. “Onze indruk is dat de Vizura doet wat het belooft”, blikt Niels terug. “We hadden een nat voorjaar en dus veel kans op uitspoeling. Maar het gras bleef mooi groen van kleur en groeide goed door. En de kwaliteit van onze voorjaarskuil bleek best wel goed te zijn.” Komend seizoen willen de veehouders de stikstofstabilisator ook gaan toepassen in
de mais. “De Vizura helpt om de stikstof in de mest beter te benutten. En alles wat niet uitspoelt hoeven we ook niet bij te kopen.”
“De toediening vergt geen hogere wiskunde”
De Vizura werd bij familie Rutten toegediend tijdens het sleepslangen door Loonwerkcombinatie Texel. Dat loonbedrijf had de beschikking over een doseerpomp die via tussenkomst van Agrifirm Feed beschikbaar was gesteld door BASF. De montage van die doseerinstallatie op de mestpomp was heel eenvoudig, vertelt Martijn Smit. “Er waren wel een paar kleine technische aanpassingen nodig en we moesten een paar instellingen veranderen, maar dat was geen hogere wiskunde”, lacht hij. Het in- en uitschakelen van de Vizurapomp gebeurde handmatig, via telefooncontact tussen de chauffeur en de man op het erf. “Dat is niet zo gebruiksvriendelijk maar het voldoet”, stelt Smit, “Het kan ook automatisch maar daar investeren we pas op bij meer klanten. Maar ik ben ervan overtuigd dat de interesse voor dit soort toepassingen gaat toenemen.”