Dode runderen spoelen aan op de Bretonse kust
Bij de dode dieren die aanspoelen op het uiterste westpuntje van Frankrijk zitten zowel jonge stieren als vaarzen. De dieren hadden geen oormerken meer in. Het vermoeden bestaat daarom dat ze aan boord van het vrachtschip zijn doodgegaan, en bewust zonder oormerk overboord zijn gegooid zodat de herkomst niet meer is te achterhalen. Eind november vorig jaar, toen een veetransportschip van Ierland naar Libië een paar dagen anker moest gaan voor de Bretonse kust vanwege hevige wind, werd korte tijd later een dood stierkalf zonder oornummers ontdekt op het strand.
Zeereizen van 15 dagen
De Europese Unie exporteert jaarlijks circa 625.000 runderen en schapen per vrachtschip naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Deze dieren maken zeereizen die tot vijftien dagen kunnen duren, zonder enig veterinair toezicht aan boord. Als de dieren tijdens het laden of onderweg wat overkomt, of ze worden ziek, kunnen ze niet goed worden behandeld. De ontvangende landen geven om veterinaire redenen doorgaans geen toestemming om dode dieren te lossen. Daarom worden de kadavers overboord gegooid, stelt Welfarm.
Op 7 december 2023 presenteerde de Europese Commissie haar voorstel om de wetgeving rondom het veevervoer te herzien. Tot teleurstelling van Welfarm achtte Brussel het niet opportuun om de aanwezigheid van een dierenarts aan boord van veetransportschepen op te nemen. De organisatie roept daarom op om een einde te maken aan het transport van levende dieren naar landen buiten de EU.
Beeld: Welfarm, MaBrodu29
Bron: Welfarm.fr