Terugdringen broeikasgasuitstoot vraagt om evenwichtige combinatie van belonen en sanctioneren
Met name de scope 3-emissies, emissie die plaatsvinden op de boerderij, staan al jaren hoog op de agenda van de toonaangevende zuivelbedrijven. Vanuit het verleden leidden productiviteitsstijgingen tot een lagere emissie per kilogram melk. Om alle gestelde doelen te halen zijn echter uitgebreidere reductiestrategieën nodig.
Eerst meten, dan reduceren
Omdat je niet kunt reduceren wat je niet kunt meten, is eerst een geharmoniseerde CO2-voetafdrukmethode ontwikkeld. Kijkend naar de broeikasgasemissiereductiedoelstellingen van de tien grootste zuivelbedrijven ter wereld hebben verschillende bedrijven zich gecommitteerd aan een emissiereductie van 30 procent in 2030. Om dit te realiseren heeft de zuivelsector al talloze stappen gezet, om melkveehouders te stimuleren de broeikasgasemissie te reduceren, zoals het opzetten van duurzaamheidsprogramma’s al dan niet gekoppeld aan een systeem van resultaat en deelname-afhankelijke premies. De druk vanuit de afnemers om de broeikasgasemissie verder terug te dringen is echter groot.
Evenwicht tussen belonen en sanctioneren
In een land als Nederland waar de melkveehouderij al jaren gericht is op productiviteit en efficiëntie is het behalen van reductiedoelstellingen door het opvoeren van de productiviteit nog maar beperkt mogelijk. Om in deze regio’s ook na 2030 nog te voldoen aan de alsmaar scherper gestelde doelen hebben zuivelbedrijven behoefte aan een breed scala aan migratiemaatregelen voor op de primaire productiebedrijven. Dit vraagt tevens om het uitbreiden van financiële prikkels voor melkveehouders. Het uitbreiden van deze prikkels dwingt deelnemers en belanghebbenden in de waardeketen tot samenwerking. Alleen dan is het volgens het rapport mogelijk de broeikasgasemissie in de zuivelwaardeketen op lange termijn te verminderen en de reductiesnelheid te vergroten.
De meeste bedrijven in de Global Dairy Top 20, de jaarlijkse ranglijst van de Rabobank van de 20 grootste zuivelbedrijven ter wereld op basis van omzet, hebben klimaatdoelen gesteld of zijn een vrijwillige verbintenis aangegaan met het Science Based Targets initiatief (SBTi) voor het stellen van doelen.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Rabobank