Cursus voor veilig omgaan met koeien voor boeren en wandelaars in Beieren
Professor Eva Zeiler, Weihenstephan-Triesdorf University of Aplied Sciences, heeft met haar team de online cursus ‘On You with the Cow’ geproduceerd. De veehouderij is belangrijk in het landschap van Beieren. Veel mensen hebben echter geen ervaring in omgang dieren. Dit leidt regelmatig tot ongevallen tussen koeien en wandelaars in de Duitse berggebieden.
Veel ongelukken hadden voorkomen kunnen worden als omstanders op de juiste manier hadden gereageerd op de koesignalen. ‘Het begrip van hoe runderen hun omgeving waarnemen, welke (waarschuwings)signalen ze afgeven en hoe we hun gedrag het beste kunnen sturen, is van groot praktisch belang’, stellen de aanbieders van de cursus.
Instincten en reflexen
In de cursus krijgen de deelnemers informatie over evolutionair ontwikkelde instincten en reflexen, de sociale structuur van een kudde runderen en hormonale regelprocessen. De deelnemers leren hoe deze verschillende factoren het daadwerkelijke gedrag van dieren bepalen en vormgeven. Aan de hand van voorbeelden wordt aan de cursisten overgebracht hoe dit gedrag zich bij dieren uitdrukt en hoe de lichaamstaal van het rund geïnterpreteerd moet worden. ‘Ze zouden moeten begrijpen hoe hun eigen gedrag van invloed is op de runderen en hoe ze dus gewenste reacties van de dieren kunnen bereiken’, aldus Zeiler.
Deze cursus is bedoeld voor iedereen met interesse in de ethologische achtergronden van diervriendelijke rundveehouderij. Er wordt geen voorkennis of ervaring met runderen verondersteld. De inhoud van de cursus is volgens de aanbieder ook nuttig voor arbeidsveiligheid voor professionals, met het oog op stressvrije omgang met de dieren. Op agrarische bedrijven komen namelijk regelmatig ongelukken met runderen voor, zoals statistieken van de Duitse beroepsvereniging van boeren, de SVLFG, laten zien.
Brandweer
Naast ontmoetingen tussen bergtoeristen en grazende runderen komen ook brandweerlieden vaak noodgedwongen in contact met runderen bij dierenreddingen. Hierbij worden leken, vanwege hun inzet als reddingswerkers, in een zeer veeleisende situatie gebracht wat betreft de omgang met runderen.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: www.bioland-fachmagazin.de