Derogatie 2024: verdere afbouw normen, uiterlijk 29 februari aanvragen
Dit artikel is verschenen op alfa.nl. Lees alles actualiteiten op het gebied van het mestbeleid op onze speciale pagina.
Lagere norm of zelfs geen derogatie in bepaalde gebieden
Voor de met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden) geldt een lagere norm van 210 kg. Deze derogatienorm geldt voor alle NV-gebieden. Die zijn in 2024 fors uitgebreid. Vanaf 2023 kon geen derogatie worden toegepast in grondwaterbeschermingsgebieden en in Natura 2000-gebieden.
Met ingang van 2024 geldt de reguliere norm van 170 kg stikstof ook voor percelen in een straal van 250 meter rondom bepaalde Natura 2000-gebieden, de zogenaamde ‘derogatievrije zones’. In Mijn percelen zie je in de kaartlaag of jouw percelen in een Natura 200-gebied, derogatievrije zone of grondwaterbeschermingsgebied liggen. Lees ook: Nieuwe NV-gebieden aangewezen met lagere mestnorm.
Subsidie Behoud grasland bij afbouw derogatie
Om veehouders enigszins te compenseren voor de hogere kosten, is vorig jaar de subsidie Behoud grasland bij afbouw derogatie in het leven geroepen. Deze subsidie wordt ook in 2024 weer opengesteld, waarschijnlijk in de periode vanaf 1 juni tot en met 30 juni.
Voorwaarden
De voorwaarden om voor derogatie in aanmerking te komen, zijn gelijk aan voorgaande jaren:
- Je gebruikt bij de verhoging naar 210 of 230 kg stikstof alleen graasdierenmest;
- Je gebruikt geen fosfaatkunstmest op je bedrijf;
- Bij gebruik van een sleepvoetbemester voor Mest waterverdund uitrijden op klei- en veengrond rijd je alleen mest uit als de buitentemperatuur lager is dan 20 graden Celsius;
- Je gebruikt van 15 mei tot en met 15 september 2024 onafgebroken in elk geval 80 procent van je landbouwgrond als grasland;
- Bufferstroken tellen niet mee bij de berekening van 80 procent grasland;
- Landbouwgrond in een Natura 2000-gebied, derogatievrije zone of grondwaterbeschermingsgebied tellen mee voor 80 procent grasland; deze percelen moeten ook bemonsterd worden;
- Je betaalt 50 euro leges voor de derogatievergunning en een tarief voor het monitoren van de milieueffecten;
- Je houdt je aan de regels uit de Meststoffenwet, onder meer over de gebruiksnormen, het uitrijden van mest, de aan- en afvoer van mest, over vanggewassen na mais en scheuren van grasland.
Bemestingsplan, grondmonsters en opgave Aanvullende gegevens
De deadline voor het aanvragen van de derogatievergunning 2024 is 29 februari. Dat is ook de uiterste datum voor de grondbemonstering en het opstellen van het verplichte bemestingsplan. Grondmonsters mogen op 29 februari 2024 niet ouder zijn dan 4 jaar en 1 maand. Grondmonsters met een monsterdatum van 1 februari 2020 tot en met 29 februari 2024 zijn dus geldig. Bedrijven die in 2023 derogatie hebben aangevraagd, moeten uiterlijk op 31 januari 2024 de Aanvullende gegevens indienen. Veehouders die in 2023 geen, maar voor 2024 wel derogatie aanvragen, geldt dat de Aanvullende gegevens uiterlijk 29 februari ingediend moeten worden.
Alfa is dichtbij
Heb je nog vragen over de derogatie 2024? De bedrijfskundig adviseurs helpen je graag met de vergunningaanvraag, het opstellen van het bemestingsplan en de opgave Aanvullende gegevens. Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.
Tekst: Jeroen van den Hengel