Jaaroverzicht november: Wat te doen met het lange gras en vertrekregeling FrieslandCampina stop direct
1. 'Gras te lang? Wacht niet op de vorst'
Als gevolg van het groeizame weer eind oktober stond er begin november nog volop gras op veel percelen. De beste lengte om te maaien is 15 centimeter of langer. Maar wat als percelen heel nat zijn als gevolg van de vele regen? Een vraag die veel bezoekers van melkvee.nl bezig hield. Het artikel werd dan ook ruim 20.000 keer aangeklikt.
2. Doelstelling bereikt. Vertrekregeling FrieslandCampina stopt per direct
De Vertrekregeling en Regeling Beschikbaarstelling Melk FrieslandCampina werden op 9 november beëindigd omdat door het overstappen van leden van FrieslandCampina naar andere afnemers het volume van 1,2 miljard kg boerderijmelk, waar FrieslandCampina afstand van moest doen, werd volgemaakt. Een kleine 20.000 lezers namen kennis van deze mijlpaal.
3. Nieuwe knuttenziekte trekt op naar het noorden
Vanuit het zuidwesten van Frankrijk trekt een nieuwe knuttenziekte naar het noorden: epizootic hemorrhagic disease (EHD). De verschijnselen bij runderen lijken op die van blauwtong, maar anders dan bij blauwtong zijn schapen en geiten minder gevoelig dan runderen. De kans dat de ziekte op den duur ook in Nederland belandt is aanwezig, aldus Royal GD. 19.228 lezers klikten het bericht aan, om alles te weten te komen over de nieuwe knuttenziekte.
4. Melkprijs FrieslandCampina stijgt naar 46,31 euro voor december
De garantieprijs van FrieslandCampina voor december wordt 46,31 euro per 100 kilogram melk. In de maand november was de garantieprijs nog 42,25 euro per 100 kilogram melk. Een stijging van 4,06 euro dus. 7.430 geïnteresseerden namen kennis van de melkprijsverhoging
5. Gronings onderzoek toont óók aan dat verhoogde stikstofconcentraties snel niet meer meetbaar zijn
Een uitvoerig stikstofonderzoek in en rondom het Groningse Natura 2000-gebied Liefstinghsbroek (of Lieftinghsbroek) toont aan dat de stikstofemissie van een veehouderij na enkele honderden meters niet meer is waar te nemen. De eerste voorzichtige resultaten ondersteunen zodoende onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA), dat ook geen stikstofdepositie meer kon toerekenen aan melkveebedrijven vanaf 300 meter. De stikstofcrisis blijft de boeren bezig houden. Ook dit bericht trok weer 6.000 geïnteresseerden naar de sit.