Video: “Met pensbestendig vet doorlopen de koeien de lactatie gemakkelijker”
Bedrijfsgegevens Melkveebedrijf Pluym-Van de Perre
- 260 melk- en kalfkoeien
- 120 ha landbouwgrond in gebruik
- Gemiddelde melkproductie van 11.600 liter met 4,23% vet en 3,62% eiwit
We treffen Jim en Nathalie net op het moment van voeren. De twee draaien de koeien tweemaal daags het rantsoen voor, bestaande uit: mais, gras, perspulp, luzerne en bedrijfsspecifieke mineralen en eiwitmix. Een automatische voeraanschuifrobot zorgt ervoor dat de koeien constant kunnen vreten aan het voerhek. Eenmaal uitgegeten kunnen ze rustig herkauwen in de diepstrooiselboxen of gemolken worden door een van de vier melkrobots. De stal ademt gemak.
Eerste liters kwamen snel
Toen drie jaar geleden hun voormalige adviseur van de voerleverancier met pensioen ging, stapten ze over op onafhankelijk voeradvies. “Ons melkveebedrijf liep goed, maar we wilden nog meer optimaliseren. Nutrivice Consultancy leek ons daarin een goede partner. Toen Björn bij ons begon, kwamen de eerste liters vrij snel. Nu kijken we aan welke knoppen we nog kunnen draaien om meer opbrengst uit onze bedrijfsvoering te halen”, vertelt Pluym.
Pensbestendig vet voor het complete plaatje
Een van die knoppen, waar de veehouder en voeradviseur anderhalf jaar geleden aan draaiden, is het voeren van pensbestendig vet. Sinds de koeien Megalac krijgen, is de dagproductie met 1,5 liter per koe gestegen. Björn Bulcke, onafhankelijk voeradviseur bij Nutrivice Consultancy legt uit, “Pensbestendig vet ondersteunt de melkproductie, conditie en vruchtbaarheid van de koe. Het is makkelijk te voeren via de mengvoerwagen en kost geen extra werk, iets dat op dit bedrijf belangrijk is. De ruwvoerwinning en het management op melkveebedrijf Pluym verloopt goed, dit draagt ook zeker bij aan het succes van vet voeren.”
“Naast de gestegen melkproductie zijn de gehaltes er mooi onder gebleven, iets wat we belangrijk vinden. We zijn niet op zoek naar extremen, het complete plaatje moet goed zijn”, vindt Pluym.
Productie en conditie even belangrijk
Gezonde koeien en een goede vruchtbaarheid zijn ook zaken die binnen dat complete plaatje vallen. “Met de beperkte arbeid die we hebben, is een gezonde veestapel dat lekker loopt net zo belangrijk als een goede productie. Nu we Megalac voeren, loopt alles net iets makkelijker. Koeien laten beter tocht zien en zijn sneller drachtig. Hier kan ik geen exacte cijfers aan hangen, maar het is goed te merken in de stal.” Bulcke vult aan, “De koeien op dit bedrijf zijn zeer efficiënt, de conditie ondersteunen is dan ook zeker van belang. Naast dat pensbestendig vet hierbij helpt, verkort het de TKT, zorgt het voor persistentie én gaat het vervetting van oudmelkte koeien tegen. De conditie, diergezondheid en vruchtbaarheid gaan er dus zeker op vooruit.”
Inspelen op het juiste moment
De melkveehouder voert 200 gram vet per koe per dag. In de zomer zit vet standaard in het rantsoen. Het dient dan vooral als koele energie om het risico op hittestress te verminderen. Of het ’s winters voorgedraaid wordt, hangt af van de melkprijs. De onafhankelijk voeradviseur komt een keer in de zes weken langs voor zowel technische als economische ondersteuning. “Tijdens mijn bezoek reken ik samen met de veehouder het voerrendement uit. Aan de hand van de FeedingFatCalculator kan ik zien of met de huidige melkopbrengsten het voeren van Megalac rendabel is. Dat is op dit moment het geval.”
“Megalac is al snel terugverdiend”
Op de vraag hoe de investering in pensbestendig vet terug te verdienen is, is Pluym duidelijk, “Enerzijds zijn het de gestegen productie en gehaltes waar ik meerwaarde uithaal, anderzijds de vruchtbaarheid en persistentie. Een koe geeft langer door en haalt dus meer liters per lactatie. Zo is Megalac al snel terugverdiend.”
Wil je weten hoe Megalac in het rantsoen op jouw bedrijf past? Vraag je adviseur naar de mogelijkheden.
Zelf uitrekenen of het voeren van Megalac rendabel is op je bedrijf? Bereken het met de FeedingFatCalculator!