Jaaroverzicht maart: Koeltankfabrikant Packo failliet en FrieslandCampina verdeelt 85 miljoen euro onder de leden
1. Koeltankfabrikant Packo failliet; wat betekent dit voor Nederlandse melkveehouders?
Packo Cooling, de Belgische fabrikant van onder andere melkkoeltanks, werd failliet verklaard door de ondernemingsrechtbank in Zedelgem. Veel Nederlandse boeren hebben een Packo-koeltank. De vraag die overheerste bij het uitkomen van dit nieuws was: Moeten Nederlandse tankeigenaren zich zorgen maken? Een vraag die 15.676 bezoekers van melkvee.nl bezig hield.
2. FrieslandCampina verdeelt 85 miljoen euro onder zijn leden
De ledenraad van FrieslandCampina stemde half maart in met de voorgestelde winstdeling van in totaal 85 miljoen euro aan de leden van de zuivelcoöperatie. Dit bericht trok de aandacht van bijna 11.000 bezoekers van onze site.
3. Maximaal 160 euro subsidie voor een hectare blijvend grasland
Melkveehouders kunnen maximaal 160 euro per hectare subsidie krijgen voor een hectare blijvend grasland. Minister Adema publiceerde 28 februari in de Staatscourant de subsidieregeling ‘Behoud graslandareaal’. Uit de bijgevoegde berekeningen was op te maken dat het subsidiebedrag voor één hectare blijvend grasland varieert tussen de 20 en 160 euro. Zoals gewoonlijk houden de ontwikkelingen rondom derogatie veel boeren bezig, 8.543 geïnteresseerden klikten dit bericht aan.
4. Verdere melkprijsdaling in april vrij zeker
Met de prijsontwikkelingen op de zuivelmarkt in maart leek het vrij zeker dat in april de uitbetaalde melkprijzen opnieuw zakten. Goudse foliekaas – een van de pijlers van de Nederlandse zuivelverwerking – zat halverwege maart al wekenlang net boven de 3 euro per kilogram. Oftewel: die bracht 30 cent per liter melk op, en dan moesten de productiekosten daar nog van worden betaald. De spotprijs schurkte inmiddels eveneens al een maand tegen die 30 cent aan. Het kon dan ook niet anders of zuivelverwerkers moesten de tering naar de nering zetten. De minder goede vooruitzichten op de zuivelmarkt trokken de aandacht van van bijna 8.300 bezoekers van onze site.
5. Regenachtige week verwacht, nu kunstmest strooien of nog even wachten?
De astronomische lente startte op 20 maart, maar de eerste week leek al meteen nat te gaan verlopen, volgens de weersverwachtingen. Een deel van de veehouders moest nog kunstmest strooien. De vraag aan Wim Bussink, senior projectleider van de NMI, luidde dan ook: Is het verstandig om vandaag of morgen kunstmest te rijden, of is het beter nog om even te wachten op beter weer? Vraag en antwoord trokken de aandacht van 7.830 geïnteresseerden.