ABN Amro: Mono-mestvergisting draagt bij aan vergroening landbouw
De mest van twee koeien levert voldoende groen gas op om een gemiddeld huishouden van gas te voorzien. Hiermee vermindert niet alleen het gebruik van fossiele energie, maar ook de directe uitstoot van methaan uit mest, wat resulteert in een verlaging van de broeikasgasuitstoot van melkproductie met minstens 17 procent.
Daarnaast heeft mono-mestvergisting positieve effecten op de stikstofuitstoot. De ammoniakuitstoot uit de stal kan met 40 procent verminderen, en zelfs worden gehalveerd op bedrijfsniveau wanneer het restant na vergisting (digestaat) wordt nabehandeld (stikstofstrippen). Deze technologie draagt ook bij aan het sluiten van de mineralenkringloop, verbetering van de luchtkwaliteit in stallen en biedt veehouders een nieuw potentieel verdienmodel, concludeert ABN Amro.
Schaalgrootte
Vergisting is een natuurlijk proces waarbij organisch materiaal, in het geval van mono-vergisting alleen mest, wordt omgezet in biogas door bacteriën en schimmels. Het geproduceerde biogas kan vervolgens worden omgezet in groengas of elektriciteit via een warmtekrachtkoppeling. Hoewel vergisting op de boerderij zelf het meest logisch lijkt, vereist het wel een bepaalde schaalgrootte en is het niet geschikt voor elk bedrijf.
Volgens ABN Amro is vergisting in combinatie met het opwaarderen van biogas tot groengas haalbaar voor bedrijven met meer dan 300 koeien. Voor bedrijven met meer dan 175 koeien is vergisting in combinatie met stroomopwekking ook acceptabel qua terugverdientijd. Voor bedrijven vanaf 100 koeien is mest-vergisting alleen rendabel in samenwerking met andere melkveehouders. De bank benadrukt dat dit de inzet van mest-vergisting niet ten koste mag gaan van weidegang.
Stabiele inkomsten
Om de productie van 2 miljard kuub groengas in 2030, zoals beoogd door het kabinet, te versnellen, benadrukt ABN Amro de noodzaak om enkele knelpunten aan te pakken. Het stimuleren van de aantrekkelijkheid voor veehouders om te investeren in mono-mestvergisting is essentieel. Stabiele inkomsten uit subsidies en groencertificaten spelen hierbij een belangrijke rol.
„Het voornemen van het kabinet tot een bijmengverplichting van 1,6 miljard kuub groen gas voor energieproducenten kan hierbij helpen, maar is vooralsnog geen werkelijkheid. Bij gelijkblijvend overheidsbeleid bedraagt de potentie voor groengas uit mono-mestvergisting volgens onze berekeningen vanaf 2030 0,26 miljard kuub per jaar. Wij verwachten echter dat onder gunstiger omstandigheden een productie tot 0,44 miljard kuub haalbaar is”, vertelt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven van ABN Amro.
De bank pleit voor het creëren van gunstige voorwaarden, waaronder versnelde vergunningverlening voor stalsystemen met dagelijkse ontmesting, Europese erkenning van bedrijfseigen meststoffen (Renure) en uitbreiding van aansluit- en transportcapaciteit. Hiermee kan Nederland niet alleen de landbouw vergroenen, maar ook een belangrijke stap zetten naar een duurzamere toekomst.