Broers kiezen eigen koers met focus op uiergezondheid
Aandacht, comfort en hygiëne stuwt producties naar de top
Preventief werken zorgt voor hoge productie en laag celgetal
In Giessenburg, op slechts een kilometer afstand van elkaar zijn de bedrijven van de tweelingbroers de Bruin gevestigd. De koeien van Wouter en schoonvader Teus van Dijk worden sinds 3 jaar automatisch gemolken. Met gemiddeld 2,9 melkingen komt het rollend jaargemiddelde van 114 koeien uit 11.451 kg melk met 4,50% vet en 3.65% eiwit. Op het bedrijf van Daniël en vader Wout resulteert tweemaals melken van 115 koeien in een rollend jaar gemiddelde in 11.850 kg melk met 4,20% vet en 3,55% eiwit. ‘In de jaarstatistieken maar 1 punt verschil in economisch jaarresultaat’, lacht Daniël die een gezonde competitie met zijn broer niet uit de weg gaat.
Celgetal laag gehouden
Voor de overstap naar melkrobots was het celgetal op het bedrijf van Wouter en Teus al laag. Ondanks de extra risico’s die automatisch melken met zich meebrengt is dit zo gebleven. ‘Met name de hoogproductieve koeien worden vaker gemolken waardoor het slotgat meer open staat. Eerder stonden ze vast na het melken, maar nu kunnen ze direct weer in de box gaan liggen’, somt Wouter een aantal van deze risico’s op. ‘De robot vertelt je precies wat er aan de hand is. Maar we doen 5 à 6 keer per dag een actief rondje door de stal waardoor we die acute mastitisgevallen vaak al eerder in de gaten hebben dan de robot. We behandelen dan direct’.
Diepstrooiselboxen
‘Het celgetal schommelt gedurende het jaar rond de 80, maar in het najaar zien we het vaak oplopen met soms weleens een uitschieter. Zeker in zo’n natte herfst als dit jaar valt het niet mee om de ligboxen goed droog te houden’, geeft hij als voornaamste oorzaak van deze schommelingen. Vooral vanwege koecomfort gebruiken beide bedrijven diepstrooiselboxen gevuld met paardenmest. Iedere twee weken ontvangen de broers een nieuwe vracht die buiten wordt opgeslagen. Onder deze natte weersomstandigheden zeker niet ideaal, dus daarom worden extra strokorrels gebruikt om een droog ligbed te creëren.
Uiergezondheid hoog
En dat is exact wat broer Daniël doet. In zijn stal staat de zak BoxClean al klaar en strooit hij om de dag een emmer in de boxen. ‘Het stelt niets voor, het is zo gebeurd’, lacht Daniël. Bij de droge koeien, als de weerstand onder druk staat, neemt hij nog minder risico en strooit hij dagelijks wat BoxClean. Net als bij zijn broer, telt zijn bedrijf al vele honderd- en tientonners. ‘Een paar weken geleden hadden we de 30e honderdtonner en 8e tientonner is onderweg’, vertelt hij trots. Een prestatie die alleen te behalen is, als de uiergezondheid op een hoog niveau ligt. En om dat zo te houden hamert de jonge ondernemer op structuur. Een aantal handelingen komen dus dagelijks terug. ‘Op dezelfde tijden melken en voeren, vier keer per dag de boxen nalopen, de koeien een half uur vastzetten na het melken’, somt hij als voorbeeld op.
Ligbedhygiëne
Niet alleen om arbeidstechnische redenen, maar ook om zoveel mogelijk stress bij de koeien te voorkomen worden de boxen éénmaal per week opnieuw gevuld en voorzien van een dun laagje BoxClean®. ‘We strooien BoxClean alleen op de plek waar de koe met haar uier ligt. Je ziet het goed liggen en het stuift niet’, is de ervaring van Wouter die de boxen twee keer week voorziet van een nieuw laagje. ‘BoxClean heeft minimaal 48 uur een afdodende werking op schimmels en bacteriën, daarna neemt de werking af. Om die uitschieters te voorkomen kun je zeker bij een hoge infectiedruk, zoals in deze natte periode, beter wat minder maar wel wat vaker BoxClean strooien’, adviseert uiergezondheidsspecialist Arnold Kuiper hem.
Grondig voor- en nabehandelen
Samen met zijn vader neemt hij de melkbeurten op zich waarbij extra aandacht aan hygiëne wordt besteed. ‘Iedere koe wordt met een apart doekje stevig voorbehandeld. Voorstralen doen we niet, alleen als we het niet vertrouwen. Na iedere ronde spuiten we de melkstellen en de vloer schoon voordat de volgende koeien in de melkstal komen. En uiteraard gebruiken we melkershandschoenen’. Bij de voorbehandeling worden Teater Clean® vochtige voorbehandeldoekjes op alcoholbasis gebruikt. Hiermee worden de spenen met één handeling gereinigd en gedroogd. En voor een grondige desinfectie na het melken vertrouwen ondernemers al jaren op het speendesinfectiemiddel 4XLA®.
Goed op de mest
Bij beide broers valt niet alleen het formaat van de koeien op, maar ook de uitstekende hygiënescore. Een mestrobot zorgt voor een schone roostervloer en een goede koeborstel houdt de koeien schoon. ‘We zijn alert op het rantsoen. We willen rustig voer met o.a. ontsloten tarwe, bierbostel en mais zodat de koeien goed op de mest blijven. Dit houdt de koeien schoon en de pens gezond’, stelt Daniël. Met al deze maatregelen samen komt het geometrisch celgetal uit op 116 en hebben vader en zoon de Bruin nog geen 10 klinische mastitisgevallen per jaar.
Hoewel ieder zijn eigen bedrijfsvoering hanteert is het duidelijk dat de tweeling de liefde voor de koeien van huis uit heeft meegekregen. Veel aandacht, goede verzorging, snel en accuraat ingrijpen bij problemen en vertrouwen op de juiste producten werpt op beide Zuid-Hollandse bedrijven zijn vruchten af. En zo blijven de vele dagelijkse rondjes in de stal, tussen gezonde en hoogproductieve koeien, één van de favoriete bezigheden van de broers.
BoxClean® voor een gezond ligbed
Doodt schadelijke bacteriën in de ligbox
Een schone, droge en comfortabele omgeving is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van melkvee. Mest, urine en melkrestanten zijn een ideale leefomgeving voor schadelijke bacteriën. BoxClean doodt schadelijke bacteriën die vanuit de leefomgeving de speen binnen kunnen dringen.
Te strooien op de plek waar de koe met haar uier ligt 1x per 2 dagen.
Geregistreerd biocide Nederland: 13941 N
Geregistreerd biocide België: 1516 B
Gebruik biociden veilig. Lees vóór het gebruik eerst het etiket en de productinformatie.
4XLA Optimale speenverzorging
Zeer effectieve speendesinfectie
4XLAis hét vertrouwde product voor verbetering van de uiergezondheid.
Op een soepele, gladde speenhuid hebben schadelijke bacteriën nauwelijks kans te hechten. 4XLA zorgt voor het versneld verdwijnen van vereelte huid, waardoor het speenkanaal haar natuurlijke functie behoudt.
De eigenschappen en kracht van chloordioxide
Chloordioxide dankt zijn populariteit aan de zeer effectieve manier van doden van schadelijke micro-organismen. In de veehouderij wordt chloordioxide steeds vaker toegepast. Ook bij organische belasting blijft chloordioxide langdurig werkzaam.
Kenmerken:
- Huidverzorgende componenten voor gezonde speenhuid
- Zeer effectief bij koegebonden bacteriën. Door de spenen na het melken in 4XLA te dippen, worden 99,99999% van de bacteriën gedood.
- Bewezen effectieve en brede werking.
4XLA is een geregistreerd diergeneesmiddel: REG NL 9490
Voor disclaimer en informatie verwijzen wij u naar www.heemskerk-dairy.com