Redelijk stabiele prijzen voergrondstoffen
Aanvankelijk stegen vorige week op de graanmarkt in Chicago de tarwenoteringen opvallend snel. Dit kwam mede door omvangrijke Chinese aankopen. Dit zorgde ervoor dat de Europese noteringen mee omhoog gingen. Dit ondanks dat er vanuit de EU geen verkopen waren gedaan. Na de opvering daalde de notering weer licht.
Volgens de periodieke Grondstoffen update van ABZ Grondstoffen kwamen deze week meerdere Noord-Afrikaanse landen met grote internationale tenders voor tarwe. Deze deden de tarwemarkt weer behoorlijk stijgen. Volgens ABZ Grondstoffen lijkt deze stijging vooral te komen door het indekken van de verkopen door grote handelaren.
De EU lijkt weinig of geen tarwe daadwerkelijk te hebben verkocht. In tegenstelling tot de tarwemarkt bleef de maïsmarkt vrij stabiel tot licht flauw. Dit is terug te voeren op langverwachte regens in Brazilië. De maïs kampt daar al geruime tijd met droogte. Verder beschikt de VS nog over een dusdanig ruim exportpotentieel, wat een stijging op Chicago onwaarschijnlijk maakt.
De Oekraïense maïsoogst is goed, zelfs iets beter dan eerst verwacht. Het areaal voor volgend jaar lijkt kleiner te worden, mede door de weinige exportmogelijkheden voor de boeren. Voor de komende week verwacht ABZ Grondstoffen voor tarwe en gerst gelijkblijvende prijzen. Die van mais kunnen mogelijk iets dalen.
Eiwitten
Sojaschroot is op Chicago nog altijd erg volatiel. Volgens ABZ Grondstoffen is dat vooral terug te voeren op de situatie in Brazilië. „Met elk weerkaartje uit Brazilië vliegen de prijzen omhoog of omlaag. Dit vanwege de zorgen om de droogte.” Eindelijk valt er weer neerslag in Brazilië. De vraag is echter of dit genoeg zal zijn.
Daarentegen is het weer in Argentinië momenteel zeer gunstig. Normaal gesproken is daar volgens ABZ Grondstoffen een zeer goede oogst mogelijk. Deze oogst komt vanaf ongeveer april op de wereldmarkt. De nieuwe Argentijnse premier Javier Milei laat ondertussen meteen van zich horen, met een flinke devaluatie van de officiële peso notering. Met een dergelijke notering moet de overheid pakhuizen bijbouwen om de peso’s fysiek te stallen. Boeren krijgen steeds meer peso's voor hun soja. Het is voor hen echter erg lastig om hiervan te profiteren, aangezien de nieuwe oogst nog vijf maanden op zich laat wachten.
Bijproducten
Bijproducten zijn vrij stabiel genoteerd deze week. Tarwegries loopt iets omhoog. Sojahullen worden nu aangeboden voor de nieuwe oogst, de verwachting van een hogere Argentijnse oogst zorgt voor potentieel meer aanbod. De prijs van sojaschroot stijgt, terwijl raap- en zonnebloemschroot, sojahullen en palmpitschilfers waarschijnlijk stabiel op het huidige prijsniveau zullen blijven staan.