Mts. Stegeman Agrarische Dienstverlening:
“Toedienen van Vizura is niks ingewikkelds aan”
‘Ik ga het volgend jaar zelf ook gebruiken”, vertelt Gert-Jan Stegeman halverwege het interview. Afgelopen voorjaar vroeg een klant van zijn loonbedrijf of hij de stikstofstabilisator Vizura kon toevoegen aan de drijfmest bij het uitrijden. “Die veehouder doet mee met een project van zijn melkfabriek rond de Kringloopwijzer”, vervolgt Stegeman. “Toepassen van Vizura levert punten op voor de Kringloopwijzer. Via onze gewasbeschermingsmiddelenleverancier WPA-Robertus heb ik de Vizura besteld bij BASF.”
Eenvoudig in gebruik
Vizura wordt tijdens het vullen van de mesttank toegevoegd aan de drijfmest zodat het goed gemengd wordt. Stegeman kon hiervoor gebruik maken van een kant-en-klare doseerunit. Die monteerde hij op een zelfgebouwd rek op zijn mest-trike. “Op de mesttank zat al een stop waar de slang voor de Vizura doorheen kon”, vertelt de loonwerker. Op het rek is ook plek voor de Vizura-jerrycans. En het kastje voor de bediening kon mooi in de cabine.”
Ook in het dagelijkse gebruik is de toediening van de Vizura volgens de loonwerker een fluitje van een cent. “Je moet het pompje één keer kalibreren en daarna is het een kwestie van een druk op de knop. De chauffeur heeft er verder geen omkijken naar en hoeft er niet de cabine voor uit. Het kost dus geen extra tijd. Je moet alleen in de gaten houden wanneer de jerrycan leeg is.”
Zelf uitproberen
Zoals gezegd gaat Stegeman de Vizura in 2024 zelf ook gebruiken. Naast het loonbedrijf heeft de maatschap namelijk ook nog een melkveetak met 150 stuks melkvee, 100 stuks jongvee en 150 ha land voor de teelt van mais, gras, luzerne en graan. “Ik ben wel een beetje nieuwsgierig geworden”, verklaart Stegeman zijn plannen. “Het spreekt me wel aan dat ik met Vizura de stikstofuitspoeling kan beperken. Het is ook zonde van de stikstof die je dan kwijtraakt. En ik vind het ook leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Ik ga proefjes aanleggen in de mais en ook in gras. Mijn mesttank is er klaar voor en ikzelf ook.”
Vizura in het kort
- Minder lachgasemissie (50%) en lagere nitraatuitspoeling
- Goed opneembare ammoniumstikstof langere tijd beschikbaar
- Verbetering opbrengst (tot 7%) en kwaliteit
- Toepasbaar in de mestput of bij het uitrijden
“Steeds meer belangstelling voor Vizura”
“Nu Vizura een erkenning heeft voor de Kringloopwijzer Veehouderij krijgen we er steeds vaker vragen over”, zegt Guus Bergmans van BASF. “Steeds meer bedrijven zijn bezig met de verplichte CO2-berekeningen. Men wil weten wat Vizura voor ze kan betekenen bij het terugdringen van lachgasemissies.” Vizura vertraagt de omzetting van ammoniumstikstof naar het uitspoeling gevoelige nitraat. Een groter deel van de stikstof blijft zo beschikbaar voor het gewas en er komt 50% minder lachgas (N2O) vrij.
Naast toediening van Vizura tijdens het uitrijden van mest krijgt Bergmans ook regelmatig de vraag of de stikstofstabilisator kan worden toegepast in de mestkelder of –silo. “Men wil dan weten hoe lang de Vizura effectief blijft. We hebben dat uitgebreid beproefd bij verschillende temperaturen. We zien dat Vizura zelfs na drie-en-een-halve maand nog voor 97% stabiel aanwezig is in de mest. Die uitkomst geeft de inzetbaarheid van Vizura een flinke stimulans. Je kunt het dan gewoon toevoegen aan de mest bij het mixen.”
Opbrengstverhoging
De hogere stikstof efficiëntie door toepassing van Vizura heeft ook een positief effect op de opbrengst. Bergmans: “Vizura is uitgebreid beproefd in onder andere mais en daar zien we meeropbrengsten van 7%. Die zie je niet op het oog maar bij meting zijn ze er wel degelijk.” De productadviseur verwacht dat dit effect in de toekomst belangrijker zal worden door het afbouwen van de derogatie en strengere bemestingsnormen.
BASF werkt ook aan een nieuwe toepassingstechniek voor Vizura in combinatie met Urean. “Die methode gaan we in 2024 uitrollen”, vertelt Bergmans. “Pilotproeven laten zien dat het werkt. Daardoor is Vizura straks voor akkerbouwers eenvoudiger en in meer situaties toe te passen.”