Afbouw gebruik dierlijke mest kan leiden tot meer nitraatuitspoeling op gras zandgronden
Dat de afbouw van de derogatiebeschikking negatief kan uitpakken, blijkt uit resultaten van een tweejarige veldproef uitgevoerd door Wageningen Livestock Research (WUR) en Onderzoekcentrum B-WARE in Limburg.
'Vervanging van 60 procent van de jaargift KAS door rundveedrijfmest gaf op uitspoelingsgevoelige zandgrond een 35 procent tot 44 procent lagere uitspoeling, bij een drijfmestgift van twee keer de EU-norm. Bij een vergelijking van alleen KAS met alleen drijfmest was de uitspoeling 57 procent tot 74 procent lager', schrijft de WUR op de eigen website.
Verhogen
Onderzoeker Herman de Boer meldt op X dat het volledige onderzoek binnenkort wordt gepubliceerd in tijdschrift 'Environmental Pollution'. „Blijvend grasland heeft al een relatief lage uitspoeling", zegt De Boer. „Als het aandeel drijfmest in de bemesting hoger is, blijkt de uitspoeling nog lager. Afbouw van het huidige aandeel drijfmest, en aanvulling van het verschil met minerale meststoffen, zal op grasland de nitraatuitspoeling niet verlagen maar verhogen."
De experimentele resultaten zijn een bevestiging van een hypothese uit een eerdere literatuurstudie. Ook bevestigd werden eerdere hypotheses dat het verschil in uitspoeling tussen drijfmest en kunstmest KAS groter zou zijn na een droog dan na een ‘nat’ groeiseizoen, en dat nitraat ook in het groeiseizoen naar grotere diepte kan spoelen.
De WUR schrijft: 'Bij vergelijking van de nitraatuitspoeling tussen de behandelingen was na het eerste (droge) groeiseizoen de gemiddelde nitraatconcentratie in uitspoelend water 73 mg l-1 bij bemesting met alleen KAS en 41 mg l-1 wanneer 60 procent van de KAS-gift werd vervangen door drijfmest. Na het tweede (‘natte’) groeiseizoen waren deze concentraties respectievelijk 49 en 32 mg l-1. Bij een vergelijking van alleen KAS met alleen drijfmest waren de gecorrigeerde concentraties voor het eerste seizoen respectievelijk 44 en 11 mg l-1 (-74 procent) en voor het tweede groeiseizoen respectievelijk 30 en 13 mg l-1 (-57 procent).'
Mesdag Zuivelfonds
Het onderzoek was onderdeel van een groter onderzoek naar de werking van zeoliet, dat werd gefinancierd door het Mesdag Zuivelfonds, LTO Noord, de PPS Ruwvoer en Bodem, Provincie Limburg en Waterleiding Maatschappij Limburg.