Covergisters in noorden blijven op slot na vervolgonderzoek amfetamine
Acht vergisters in Friesland en acht in Drenthe kampen met te hoge gehaltes en dus afzetprobemen, zo blijkt uit navraag bij de twee provincies. Van Groningen zijn op het moment van schrijven nog geen exacte cijfers bekend.
In oktober bleek uit onderzoek dat bij tweederde van de covergisters verhoogde amfetaminewaarden werden aangetroffen. Het gaat dan om 23 van de 33 onderzochte bedrijven. De drie provincies besloten toen om vervolgonderzoek in te stellen om een completer beeld te krijgen van de situatie. Daaruit is in grote lijnen hetzelfde beeld naar voren gekomen als bij de eerste bemonstering. De uitkomsten zijn soms iets lager, soms iets hoger of gelijk gebleven.
Onderzoek naar bron
Naast het onderzoek naar de waarden, is er ook een onderzoek ingesteld naar de bron van de (meth)amfetamine. Drenthe, Friesland en Gronignen verwachten dat het lastig zal zijn om een (eenduidige) bron te traceren. 'Zo zijn de vergiste producten niet alleen talrijk en afkomstig van een groot aantal ontdoeners, maar ze zijn ook over een langere periode in de covergisters gebracht én door meerdere transporteurs vervoerd.'
Daardoor blijft het ingewikkeld, vertelt gedeputeerde Matthijs de Vries van Friesland in een interview op Omrop Fryslân. „We zijn momenteel natuurlijk druk bezig om dat uit te zoeken. De eigenaren van de covergisters weten het ook niet."
Tijdelijk opslaan
Naast de onderzoeken wordt gekeken naar wat de risico's voor het milieu en de volksgezondheid zijn. Ook wordt in overleg met de eigenaren van de covergisters naar oplossingen gezocht. Hiervoor wordt samengewerkt met de uitvoeringsdiensten, de betrokken gemeenten en covergisters, de betrokken ministeries en andere (overheids)organisaties.
Gedeputeerde De Vries legt uit dat er wordt gekeken of de digestaat tijdelijk opgeslagen of afgevoerd kan worden. „Dat heeft natuurlijk grote financiële gevolgen. Dus dit is echt wel een groot probleem." Terwijl de ruimte om wat te doen klen is, zegt hij. „Elke dag dat zo'n covergister niet verder kan, is een probleem. Dat probleem zien wij ook wel, maar de mogelijkheden zijn momenteel gewoon heel beperkt", zegt hij op Omrop Fryslân.