Column: (H)erkenning
De emoties maken enorm veel indruk op ons allemaal. We besluiten om op hun bedrijf te gaan kijken. Na een aantal weken, tijdens een kop koffie, krijgen wij het hele verhaal te horen.
Maar wat is er nu precies aan de hand? Ze zijn hun droom achterna gegaan, hebben via een stoppende boer een pachtbedrijf kunnen overnemen. Helemaal gelukkig dat ze eindelijk toch boer kunnen zijn. De jonge boer werkt zijn hele leven al in de agrarische sector. Hard werken is hun niet vreemd, en daar staat de sector ook om bekend. Het jonge stel maakt afspraken met de stoppende boer, en hij helpt hen nog waar hij kan.
Formulieren invullen
Ook de gesprekken met de bank beginnen. Die heb je hier wel bij nodig, want de bedragen zijn behoorlijk, dat heb je niet op de plank liggen. Er moet geïnvesteerd worden, en het jonge stel heeft plannen om het pachtbedrijf nog beter te exploiteren. Dus er wordt bij de bank gepraat over financiering. Normale gang van zaken zou je zeggen. Er moeten allerlei formulieren ingevuld worden, en zo begint een lang proces. Het jonge gezin wil graag verder en vult alles in om de financiering voor elkaar te krijgen. Een financiering voor stalaanpassingen, machines, zonnepanelen op het dak en ga zo maar door. Ook dit jonge gezin wil graag, voor zover mogelijk, zelfvoorzienend zijn qua stroom en op die manier hun steentje bijdragen aan de maatschappij.
Ondertussen komt de kleurkaart van demissionair minister Van der Wal naar buiten. Op vrijdagmiddag, als niemand te bereiken is bij het ministerie van LNV, wordt de kleurkaart naar alle media gestuurd. En binnen no-time dikke paniek bij vele ondernemers, doordat er nu een reductieclaim ligt met grote financiële gevolgen. Ieders percelen zijn nu ineens minder waard, ook bij deze jonge ondernemers. De bank vertraagt, werkt niet mee en vraagt om stukken die allang waren aangeleverd.
Extra investeringen
Toen de gesprekken met de bank begonnen, was de rente ruim 1 procent. Nu, na al het traineren van de bank en ruim anderhalf jaar verder, is de rente ruim 5 procent. Waarom dit traineren? Waarom niet doorpakken, want klant is koning zou je denken. Wij snappen er met zijn allen niks van. Het is een bestaand boerenbedrijf, levert melk, betaalt zijn rekeningen en heeft een geldige NB-vergunning. Kan het hele bedrijf draaiende houden maar heeft voor de extra investeringen de bank nodig, zoals veel bedrijven doen. Maar waarom gaat de bank nu ook al een ontmoedigingsbeleid voeren? Ik kan er met de pet niet bij. Een mooi pachtbedrijf. Hierbij een oproep naar de bank: "Help nu deze jonge mensen en zorg dat ze verder kunnen."
Ondertussen hebben ze slapeloze nachten. De boerin werkt buitenshuis voor extra inkomsten, maar haar hele leven staat op zijn kop. Een troost heb ik hun kunnen geven: blijf praten, je staat er niet alleen voor. Met jullie zijn er nog velen die ook in dit soort situaties zitten. Blijf strijden, blijf opkomen voor jezelf en je eigen bedrijf.
We hebben de koffie met koek op, en zoals het hoort, gaan we ook naar achteren. Een bezoek is pas compleet als je in de stal bent geweest. Een blik in de stal waar de koeien tevreden staan te eten en sommige heerlijk liggen te herkauwen. Het jongvee ligt er picobello bij. Het dromen begint weer op gang te komen. Kijk daar willen we dit doen, zo willen we dat veranderen. En hopelijk kunnen deze ondernemers weldra hun dromen omzetten in daden en verder met hun bedrijf.
----------------------------------------------------------------------
Ingrid de Sain is melkveehouder in Schellinkhout (NH)
en fractievoorzitter BBB Noord-Holland
Tekst: Ingrid de Sain
Beeld: Ellen Meinen