Gelderland stelt 18 boeren flink teleur: streep door weidevogelproject De Vier Merken in Oosterwolde
De boeren hadden een stichting opgericht, genaamd Stichting De Vier Merken, om het project van de grond te krijgen. Ze wilden een bedrijf aan de Veldweg 44/46 in Doornspijk (GD) overnemen dat Gelderland eerder heeft opgekocht om stikstofdoelstellingen te halen, om zo voldoende landbouwgrond te vergaren voor een extensievere bedrijfsvoering. Bij het bedrijf hoort circa 197 hectare cultuurgrond, waarvan ongeveer 171 hectare biologisch gecertificeerd is. De percelen liggen in het Noord-Gelderse gebied van Oosterwolde. Er is nu een andere kandidaat die op de boerderij gaat boeren.
Prullenbak
Kartrekker van het project Jan Willem Schoonhoven, zelf een van de boeren achter de stichting, is flink teleurgesteld. „Al het werk kan de prullenbak in", stelt hij. „We hebben alle boeren in één gebied allemaal op één lijn gekregen. Van onderaf een gedegen plan gemaakt, gericht op de toekomst. Het moet allemaal extensiever, dat is de kant die het opgaat. Maar bij het eerste gebiedsplan van onderaf wordt er voor iets gekozen dat juist intensief is." Het zou volgens Schoonhoven gaan om een bedrijf met waterbuffels.
Het is een streep door de rekening voor agrarisch natuurbeheer gericht op weidevogels. De boeren achter de stichting De Vier Merken wilden het aanvalsplan Grutto integreren in de nieuwe bedrijfsvoering. „Dit motiveert niet om met agrarisch natuurbeheer aan de slag te gaan. Dat is ontzettend jammer, want de provincie Gelderland heeft maar één plek dat echt geschikt is voor weidevogels en dat is hier."
Coalitiepartij CU roert zich
De Oosterwoldse boeren gaan de provincie Gelderland om opheldering vragen. Ook ChristenUnie-Statenlid Freek Rebel wil opheldering van Gedeputeerde Staten. Saillant, want zijn partij bestuurt mee in Gelderland. „Wat mij betreft zoeken we eerst uit hoe deze beslissing tot stand is gekomen, daarvoor heb ik nu een agenda-verzoek ingediend. Erg spijtig dat de provincie niet de voorkeur geeft aan een initiatief zoals De Vier Merken, waarbij er duurzaam en toekomstbestendig geboerd wordt, de grutto beschermd en stikstofuitstoot verlaagd wordt", stelt de fractievoorzitter van CU Gelderland.
Ook hij wil opheldering van Gedeputeerde Staten en uit kritiek. „Bij zo’n goed initiatief van 18 boeren vanuit de samenleving is het juist noodzaak dat de overheid dit snel en goed oppakt. Er is zoveel mis gegaan. Voor de boeren voelt het alsof de provincie hen aan het lijntje heeft gehouden. Onbegrip en boosheid heerst. Ik begrijp de emoties goed, de communicatie verdient geen schoonheidsprijs en brengt het vertrouwen in de politiek alleen maar verder omlaag."
Rebel trok al eerder aan de bel, met vragen over de kwestie. Hij ziet nu dat er een boer wordt vergund die niks met zijn vergunning doet. „Dat maakt deze zaak nog vreemder. Op papier wordt er een PAS-melder vergund, maar praktisch gezien dus niet. Dat staat niet in de brief van Gedeputeerde Staten."
Biologisch
BBB-gedeputeerde Harold Zoet en VVD-gedeputeerde Helga Witjes schrijven in de brief: 'De voorkeurskandidaat voor aankoop van het bedrijf is een biologisch agrarisch bedrijf uit de omgeving, welke de agrarische activiteiten op de huidige vestigingslocatie zal beëindigen en zal voortzetten op de locatie aan de Veldweg. Deze kandidaat zal zich op de locatie aan de Veldweg inzetten voor een biologische, natuurinclusieve bedrijfsvoering. Onderdeel daarvan is de uitvoering van agrarisch natuurbeheer, waaronder versterking en waar mogelijk uitbreiding van het huidige weidevogelbeheer. De voorkeurskandidaat is daarnaast een PAS-melder. Met het beëindigen van de agrarische activiteiten op de huidige vestigingslocatie wordt de vergunning voor die locatie, waar de PAS melding op rust, ingetrokken.'
Zodoende is er, op papier, dus een PAS-melder gelegaliseerd. Er blijft ook nog wat grond over voor het gebiedsproces in Oosterwolde, ruim 76 hectare. 'Daaraan kunnen alle belangstellenden voor ruilgronden die zich in de openbare verkoopprocedure hebben gemeld deelnemen.'
Hopen
Mocht Rebel's voorstel om de verkoopprocedure een meerderheid krijgen in de Provinciale Staten, dan maakt Stichting De Vier Merken nog een kans. Dat is voorlopig afwachten. Schoonhoven: „We hopen nog op wat beweging, want hoe dit is gelopen valt nauwelijks uit te leggen."
Gelderland: 'Plan voorkeurskandidaat scoorde in totaal als beste'
Vee & Gewas zette enkele vragen uit bij de provincie Gelderland uit. De woordvoerder van BBB-gedeputeerde Harold Zoet geeft antwoord.
Rebel van ChristenUnie probeert de verkoopprocedure met een agendaverzoek tegen te houden. Is dit nog mogelijk?
Deze verkoop is een verantwoordelijkheid van GS, Provinciale Staten kunnen het onderwerp wel agenderen.
De boeren van de Vier Merken zeggen aan het lijntje te zijn gehouden door de provincie. Hoe kijkt de provincie tegen deze bewering aan?
Dat is niet het geval. De verkoop van een groot modern agrarisch bedrijf is nou eenmaal niet zo simpel. Dat kost tijd. Deze verkoop is nog complexer geworden doordat tijdens het proces nieuwe inzichten kwamen over staatssteun en doordat de boerderij sinds afgelopen zomer ineens onder de piekbelastersregeling viel. Het feit dat deze kandidaat PAS-melder is, is overigens niet meegenomen in de score.
Wat was de afweging van de provincie om niet te kiezen voor het weidevogelplan van De Vier Merken, een plan dat van onderaf kwam en waarbij alle boeren in één gebied op één lijn zitten?
De keuze is gemaakt door ingediende plannen te vergelijken op wat ze bijdragen aan de in de verkoopbrochure gestelde doelen: verduurzaming van de landbouw, stikstofreductie en natuurversterking. Het plan van de voorkeurskandidaat scoorde in totaal als beste.