Frans biotech-bedrijf haalt 8,4 miljoen euro op om urine te verwerken tot biostimulant
Toopi Organics ontwikkelde een proces waarmee het urine kan afvangen en verwerken tot een microbiële biostiumulant. Het bedrijf zegt dat deze stimulant tot 50 procent bijgemengd kan worden met op fosfaat gebaseerde meststoffen, zodat de druk op deze grondstof verlaagd wordt.
Kringloop sluiten
„We geloven dat urine de ontbrekende schakel is om de voedingsstoffenkringloop tussen consumenten en boeren te sluiten", zegt François Gérard, directeur Benelux van Toopi Organics. „Urine bevat niet genoeg voedingsstoffen om planten te voeden, maar het is een uitstekend medium om micro-organismen voor de landbouw te kweken. Deze micro-organismen kunnen bodemfosfor oplossen, atmosferische stikstof vastleggen of gewassen beschermen tegen droogtestress.”
Plas van festivalgangers
In 2023 verzamelde Toopi Organics urine van bijna 2 miljoen EU-burgers. Het bedrijf deed dit onder meer langs snelwegen en pretparken. Ook zamelde het de plas van festivalgangers in op het Mysteryland Festival in Amsterdam. De urine verwerkte het bedrijf tot zijn eerste product ‘Lactopti Start’, bedoeld voor het beschermen van de vroege groei van gewassen. Inmiddels is dit middel goedgekeurd voor het gebruik bij biologische landbouw in vijf lidstaten. In Nederland mag het product nog niet worden gebruikt.
Humanure
Mensenmest, op z’n Engels ‘humanure’ weer op het land terugbrengen, is niet eenvoudig maar biedt zeker kansen voor een circulair systeem. Op Ekoland.nl verscheen eerder dit jaar een uitgebreid artikel over het gebruik menselijke uitwerpselen als meststof. Hierin worden ook de zorgen over microverontreinigingen zoals drugs, medicijnresten, PFAS en microplastics, beschreven.
Opschalen in Europa
Met de financiering van 8,4 miljoen euro van de European Innovation Council (EIC) wil het bedrijf meer veldtesten uitvoeren en productie opschalen. „Onze eerste grootschalige industriële locatie in Frankrijk zal in 2025 volledig operationeel zijn, en een tweede zal volgen in België”, zegt Alexandra Carpentier, CEO van Toopi Organics. „Met de steun van de EIC kunnen we groter denken. We gaan de behoeften van zowel Noord- als Zuid-Europese landen verkennen, ons product testen op lokale gewassen, beginnen met het exporteren van onze producten, en de bouw van twee extra fabrieken in de EU plannen”.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Change.