Verdelen EU crisissteun: België kiest specifiek voor bio boeren, Nederland gooit 5 miljoen op grote hoop
Voor Nederland gaat het om een bedrag van 5 miljoen. Dit geld komt uit de Europese landbouwreserve (voorheen de 'crisisreserve') en mag ook voor andere doelen worden ingezet. Minister Adema heeft besloten dit in te zetten om de gevolgen van de langdurige droogte te compenseren en het bedrag toe te voegen aan de grondgebonden basisinkomensteun uit het GLB, de hectare premie, zo blijkt uit een kamerbrief.
België kiest specifiek
België kiest voor een andere systematiek. De zuiderburen krijgen in totaal 3,8 miljoen, waarvan 1,8 miljoen is voorbehouden aan Vlaanderen. De Vlaamse minister van Landbouw Jo Brouns kiest er voor de steun in tweeën te delen: de ene helft gaat naar appeltelers. Fruittelers zouden moeilijkheden ervaren door currentie uit Oost-Europa. De andere helft gaat naar biologische veehouders. Deze zijn vorig jaar getroffen door de crisis. De gestegen voer- en energieprijzen en de achterblijvende marktpijzen zijn de voornaamste oorzaak dat deze boeren het zwaar hebben. Door de inflatie is ook de vraag naar biologische producten gedaald.
„Het is de eerste keer dat biologische bedrijven crisissteun krijgen”, reageert Alexander Claeys, voorzitter van BioForum, op de site VILT. „Vorige keer hebben we nog naast de crisissteun gegrepen en daar hebben we tegen geprotesteerd. Vandaar wellicht dat er deze keer wel aan ons is gedacht.” Hij wijst erop dat de biologische veehouderijsector in Vlaanderen klein is. In een eerder gesprek met VILT gaf BioForum aan dat er door de moeilijke omstandigheden in 2022 al verschillende biobedrijven gestopt waren. Die terugval staat in schril contrast met de ambitie van Europa om tegen 2030 25 procent van het landbouwareaal te voorzien voor bio landbouw.
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Vilt.be, Ministerie van LNV