Erwin Wunnekink niet geschrokken, wel verbaasd over de uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen
Het stemgedrag van PVV op bijvoorbeeld zaken als dierwaardigheid is, volgens Wunnekink, onvoorspelbaar. „Van de andere kant, PVV is nu aan zet en het is afwachten wat die verantwoordelijkheid met de partij doet.” Op de vraag welke coalitie hieruit voort moet komen, antwoordt Wunnekink: „Als het een kwestie is van zetels optellen, dan is het vrij gemakkelijk, maar het gaat ook om standpunten.”
Hoop op snelle formatie
Of de verkiezingsuitslag gunstig is voor de landbouw durft de vakgroepvoorzitter nu nog niet te zeggen. Hij hoopt in ieder geval dat niet alles stilvalt, dat er niet teveel vertraging ontstaat op beleid, door bijvoorbeeld een lange formatie. En waar hij ook niet op hoopt is dat Nederland een kabinet krijgt dat rammelend en struikelend aan de slag gaat. „Want daar zijn we niet mee geholpen”, aldus Wunnekink. Hij doet dan ook de oproep aan de politiek leiders constructief aan de slag te gaan, om ervoor te zorgen dat Nederland zo snel mogelijk een nieuw kabinet heeft. „Maar het is zeker nog geen gelopen race”, aldus de vakgroepvoorzitter.
Kansen en onzekerheden
Kijkend naar de thema’s die spelen in de landbouw vroeg de redactie Wunnekink naar een korte reactie per thema. Voor de invoering van doelsturing en afrekenbare stoffenbalans ziet Wunnekink wel kansen als de samenstelling van het nieuwe kabinet over rechts gaat. „Met name vanuit NSC zit daar wel de wil om dat in te voeren.” Ook voor RENURE ziet hij mogelijkheden en kansen bij een kabinet over rechts. Bij het thema gewasbescherming slaat de twijfel toe. „Dan wordt ik toch wat onzekerder met de PVV”, geeft Wunnnekink aan. „Gewasbescherming zit momenteel in het verdomhoekje, ook in de beeldvorming en dan kom je toch op een wat lastiger terrein. PVV is namelijk nogal gevoelig voor de publieke beeldvorming. Dus ik acht de kans groot dat hier eerder populistische keuzes gemaakt worden.”
Gunfactor
Op het gebied van natuur en agrarisch natuurbeheer voorziet Wunnekink geen grote veranderingen in het beleid. Hij verwacht dat een nieuw kabinet zal doen wat Europa van hen vraagt, maar verwacht geen extra ‘trekkracht’ op dit onderdeel.
„Voor jonge boeren zal men ongetwijfeld ruimte gaan maken”, spreekt de vakgroepvoorzitter uit. „Daar zit ook een gunfactor. De belangrijkste vraag is op welke manier ze dat gaan doen?”
Een voorspelling over het al dan niet invoeren van grondgebondenheid durft Wunnekink niet aan. „Als ze zuiver in de leer zijn en ze kiezen voor doelsturing en het scheppen van ruimte voor nieuwe toepassingen als RENURE, dan houden we grondgebondenheid buiten de deur. Echter kijkend naar NSC, kijkend naar VVD en het is ook beloofd aan Brussel, dan heb ik hier nog een hard hoofd in.”
PAS-melders afhankelijk juridische haalbaarheid
Voor PAS-melders moet gewoon een oplossing komen, aldus Wunnenkink. „Dat is niet afhankelijk van de politieke stroom. Het moet gewoon opgelost worden, dat zal iedere partij onderschrijven. De vraag is alleen kom je er juridisch uit?” Hetzelfde geldt volgens Wunnekink ook voor de aanpak van het stikstofprobleem. Ook daar moet een juridisch haalbare oplossing gezocht worden.
Trein dendert door
Over dierenwelzijn en dierwaardigheid maakt de voorzitter van de vakgroep melkveehouderij zich geen illusies. „Ik ben bang dat die trein gewoon doordendert. En niet de kant op waar wij hem precies willen hebben.”
Ook ten aanzien van de omvang van de veestapel ziet de voorzitter weinig mogelijkheden de ingeslagen route nog om te buigen. „Dit staat al langer ter discussie en daar zit ook al wetgeving achter, dus dut gaat gebeuren”, concludeert hij dan ook. „De vraag die nog openstaat is: Kunnen we dat op een enigszins geregisseerde manier doen?”
Realiteitszin
Veranderingen in de omgang met zoönose voorziet de vakgroepvoorzitter evenmin.
Op het gebied van biologische landbouw verwacht hij vooral meer realiteitszin. „Als het gaat om betaalbaar voedsel zullen de PVV en de NSC daar op aanslaan, dus ik denk toch dat daar wat meer realiteitszin komt. Dus wel doorgaan met de verduurzaming in de landbouw met wel met meer oog voor wat haalbaar is.”